2025 12. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2025 00:55
Harika bir kitapla karşınızdayım. Psikoloji okumuyorum veya bu konuda sağlam bir alt yapım olduğunu iddia edemem. Ancak bu kitaptan alabileceğim kadarını aldığımı düşünüyorum. Kitabı kısaca açıklamam gerekirse yazar ayrıca logoterapi ekolünün geliştiricilerinden biri olan Viktor E. Frank'in nazi kamplarındaki deneyimlerinden ilk 100 sayfa boyunca bahsedip geri kalan sayfalarda logoterapinin içeriğinden bahsediyor. Kitabın yazım dili ağır değil. Kısa sürede okunup istifade edebilecek bir kitap. Ancak kitabın üstüne çok fazla not aldım ve beğendiğim, altını çizdiğim çok alıntı oldu. Kitapta asıl vurgulanan şey insanın hayatta bir amacı oluşudur. Bir insan hayatta amacı olmadığı sürece varoluşsal boşluğa düşer, daha kötüsü öl*me sürüklenir. İnsanın sahip olduğu bu eşsiz ruhun hayatta sahip olduğu anlamlarla birlikte var olduğunu anlatıyor. Bazen anlamı olmayan bir insanın ansızın çöküşünü bazense hayatta en büyük gayesi olan amacına tutunan bir insanın umudunu kaybettiği için hayata veda edişine tanık oluyoruz. Hayat gayeniz zengin olmak, bilge olmak gibi bir anlam taşımak zorunda değil. Sevdiğiniz biri için, yıllarınızı adadığınız bir ürünü hayata geçirmek gibi daha basit arzular da olabilir. Yazar, nazi kampında geçirdiği süre boyunca en büyük arzusu yazdığı ve elinden alınan kitabı tekrar yazabilmekti. Kitabı okurken benim hayatımın amacı neydi gibi bir tuzak sorunun ağına düşüyor ve uzun süre yalnızca duvarı seyrediyosunuz. Kitapta özellikle bir alıntı çok hoşuma gitti. "Varoluşunun nedenini bildiği için tüm nasıllara katlanabilir hale geliyordu." Çektiğimiz ıstırap ve acılara katlanabilme sebebimiz hayat amacımızdı. Hayatımızı ıstırap ve öl*mde kapsıyordu. "Beni öldürmeyen şey, güçlendirir."(Nietzche) "Yaşadığın hiçbir güç deneyimlerini senden alamaz. Sadece deneyimlerimiz değil, ayrıca yaptıklarımız, sahip olduğumuz buruk düşünceler ve çektiklerimiz kaybolmadı. Geçmişte kalsa da onları var ettik. Var olmuş olmak da bir tür varlıktır, belki de en kesin biçimi." Şuan nefes alıyorsan hayatta bir amacın olduğu için soluyorsundur. Önemli olan ruhunun derinliklerinde asıl senin amacını keşfedebilmek.
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma