2025 36. kitabı
Kitabın ilk bölümünde yazar, insanın özgürlük kavramını felsefi ve etimolojik temellerle ele alıyor. Bu kavramı liberalizmle birleştirerek liberal sistemi hümanistik bir bakış açısıyla açıklamaya çalışıyor. Hatta günümüzde sistemin klasik liberalizmden neoliberalizme evrildiğini vurguluyor. Psikopolitika çağında, özellikle sosyal medyayla gelişen kendimizi gösterme ve bilgi paylaşma arzusu, kişisel bilgilerimizi açık hâle getiriyor. Bu durum, özgürlük gibi görünen bir alanın aslında tehlikeli bir denetim biçimine dönüştüğünü ortaya koyuyor. "Akıllı İktidar" bölümünde Han, günümüz şartlarına uygun bir yönetim modelini tartışıyor. Yazar, baskıcı değil özgürlükçü bir hükümet sistemini savunuyor; ancak burada özgürlük kavramı, klasik anlamından biraz farklı biçimde ele alınıyor. "Dost Big Brother" bölümünde ise kelime dağarcığının azaltılmasıyla düşüncenin sınırlandırılacağını, bunun da bireyin özgürlüğünü tehdit ederek bir tür zihinsel bağlılık yaratacağını öne sürüyor. Bu noktada analitik felsefeye ve özellikle Wittgenstein’a göndermeler yaparak dilin düşünce üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Bu ilişki, Wittgenstein’in “dilin sınırları, düşüncenin sınırlarıdır” tezine güçlü bir örnek oluşturuyor. Yazar, felsefi kavramları ve düşünürleri metne ustalıkla entegre ederek argümanlarını güçlendirmeye çalışmış. Özellikle Bentham’ın *panoptikon* teorisi sıkça başvurulan kavramlardan biri. Kitap boyunca bu kavrama tekrar tekrar dönülüyor. Aynı zamanda psikolojik terimlere de yer vererek eseri daha bilimsel ve kapsamlı hâle getirmiş. Ancak bu kitap, herkes için kolay bir okuma deneyimi sunmuyor. Felsefeye, özellikle siyaset felsefesine az çok aşinalık gerektiriyor. Kavramlar yer yer soyut ve yoğun, bu da bazı okurlarda anlam güçlüğüne ve dolayısıyla motivasyon düşüklüğüne neden olabilir.
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 20191,046 okunma
1 +1'leme