2025 89. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 23:13
Bana göre türk toplumunun ahlaki sorunlarına değinen bir kitap. Kadını değersizleştiren her yönüyle ataerkil toplumun hikayesi. Romanı okursanız romanın size gösterdiği gözlüğü çıkarın ve objektif bakın bu hikayede suç kimde? Kitabı okurken çok kez sıkıldığım kısımlar oldu. Durum betimlemesinin bu kadar fazla olması sıkıcı geldi. Anlatmak istenilenler güzel fakat anlatım pek ilgi çekici değil.
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,2bin okunma
Kuşkusuz ki roman, ataerkil yapının kadını toplumsal ve bireysel düzlemde nasıl değersizleştirdiğini katmanlı bir biçimde gözler önüne seriyor. Ancak metni yalnızca bu çerçeveden okumak, yazarın oluşturduğu çok yönlü sorgulama alanını daraltma riskini taşır. Romanı anlamak için yazarın sunduğu perspektifi hem kabul edip hem de ondan bir adım geri durmak gerekir. Zira burada yalnızca ataerkil yapı değil; bireyin iradesi, toplumun suskun onayı ve normların içselleştirilme biçimi de tartışmaya açılmıştır. Suç ya da sorumluluk bir kişide değil, sistemin işleyişinde ve buna bilinçli ya da bilinçsiz katkı sunan tüm aktörlerde aranmalıdır.
Abdullah ÖZER
Yorum için teşekkürler , elbette buna tüm aktörler ve sistemin rolü kaçınılmaz. Sadece roman hakkında bir bakış açısını paylaştım. Eminim okuyan kişilerde daha bir çok şey bulacaklar.
Abdullah ÖZER Rica ederim, kesinlikle katılıyorum. 👍