2025 106. kitabı
Latin Amerika edebiyatının aykırı ruhu Roberto Arlt’tan, 20. yüzyıl başı Buenos Aires’inin karanlık damarlarını nabız gibi hissettiren bir roman Yedi Deli Adam. Karakterlerin omuzlarında yükselen, deliliği ve ahlaki çöküşü sahici bir yeraltı karanlığında anlatan, klasik roman duygusunu iliklere kadar hissettiren bir metin bu. Başroldeki Erdosian, sefaletin içinde bile kendine efsane uydurabilen bir hayalperest. Kendi yücelttiği düşlerin içinde bile gölgelerinden kaçamayan bir adam. Yanında ise kötülüğün, riyakârlığın, çürümüşlüğün cisimleştiği altı “arızalı” karakter var. Ama ne kadar karanlık olurlarsa olsunlar, sistemin kendisi kadar yoz değiller. Erdosian’ın zimmetine geçirdiği parayı yerine koyma çabası yalnızca yüzeyde görünen hikâye. Asıl mesele, Dostoyevski’vari bir “yeraltı”nın içinde gelişen çöküşün hikâyesi. Kuzeni Barsut’un nefreti, astrologun sahte devrimciliği, topal fahişeyle evli eczacı Ergueta’nın iç çatışmaları, ebesini gören adam, melankolik pe*evenk… Hepsi birer karabasan karakteri gibi deli gömleğiyle sahne alan figürler. Arlt yalnızca döneminin Arjantin’ini anlatmakla kalmayıp gelecek üzerine de düşündürüyor: Devlet sistemlerinin iç yüzü, laboratuvarlarda üretilen salgınlar, iktidarın kimlerin elinde şekillendiği gibi meseleler metnin satır aralarında fazlasıyla çarpıcı. Henüz Covid bile yaşanmamış, H*tler’in adı bile anılmazken yazılmış bu romanın günümüzle bu kadar kesişmesi fazlasıyla sarsıcı. Kadın karakterler ise bambaşka bir derinlik taşıyor. Hipólita’nın ilk maaşını harcama biçimi önce gülümsetiyor, ardından insanın içine çöken o tanıdık burukluğu bırakıyor. Yedi Deli Adam, absürdün tuhaflığıyla ironinin keskinliğini buluşturan, delilikle gerçeklik arasında gidip gelen sarsıcı bir roman. Latin Amerika’nın “dışa doğru çığlık atan” sesiyle, 1900’lerin patlamaya hazır Arjantin’ini merak eden herkese önerilir. Sıra dışı okurlara, sıra dışı bir öneriyle… Saliha Nilüfer’in çiçek çevirisi ile metin zorlayıcılığına rağmen su gibi akıyor. @kolektif.kitap saliha nilüfer #robertoarlt #yedideliadam #latinamerikaedebiyatı #tavsiye
Yedi Deli AdamRoberto Arlt · Kolektif Kitap · 2019251 okunma