···Okunma: 04 Ağustos 2025 11:06 Romanı, adı gibi cinnet geçirtecek sıcaklarda okumaya başladığımdan mıdır nedir, 60. sayfasında neredeyse bırakacaktım. Gereğinden fazla karakterin tanıtımına ayrılan bu sayfaları geçtikten sonra ancak hikayenin içine girebildim. ( 17 İngiliz, 8 Amerikalı karakter var romanda) Temmuz ayının 6 gününde geçen olay örgüsü hem casusluk hem de ailevi ilişkiler yönünden iki taraflı ilerlerken, bir taraftan da karakterlerin bolluğu yüzünden dikkatli bir okuma istiyor.
Konusuna gelirsek, Soğuk Savaş yıllarının iki müttefiki İngiltere ve ABD arasındaki bilgi paylaşımı 1970'li yıllarda ara sıra birbirlerini aldatmaya evrilirken, ABD'li bir casusun Avam Kamarası 'nın dolabında bulunan cesedi iki taraf arasında gerginliğe sebep oluyor. Üç kitaptan oluşan Will Flemyng serisinin bu ilk macerasında eski ajan ve şimdi bakanlıkta siyaset yapan Will Flemyng eski günlere geri dönerek hem cinayeti çözmeye hem de iki müttefiki yeniden barıştırmaya soyunuyor. Suyun diğer tarafında yaşayan ve ABD için çalışan küçük kardeşi de belli sınırlar içinde ona yardıma geliyor. Diğer kitaplar henüz dilimize çevrilmemiş ne yazık ki.
Roman, John Le Carr ile Andrew Marr tarzının karışımı gibi, ancak bazı bölümlere gerek var mıydı diye düşünmedim değil! Yine de keyif aldım ve casusluk romanları okumayı özlediğimi fark ettim. Seda Hauser de iyi bir iş çıkarmış çeviride doğrusu.
Yazar deneyimli bir gazeteci, tv ve radyo programcısı, yapımcı ve sunucu. Yıllarca ABD başkanlık seçimleri ve İngiltere'deki seçimleri takip edip haber yapmış. Kurumların işleyişi, siyaset ve diplomasi alanındaki birikimini romanında konuşturmuş resmen. Mizahı seven ve bilerek gaflar yapıp kahkahasını öksürüklerinin ardına gizlediği yönünü ele veren bir radyo programını da dinledim Naughtie' nin, diline düşenin işi zormuş:)))