2025 72. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2025 21:28
Hiyerarşi Üçlemesi’nin ilk kitabı Çoğunluğun İradesi, karışık duygular içinde ve uzun bir sürede okuduğum bir kitap oldu. Kitabın şimdiki zaman kipiyle yazılmış olması, çeviriden kaynaklı anlam bozuklukları, yer yer uygun düşmeyen kelime seçimleri ve akıcılığını yitiren anlatımı; okuma sürecimin uzamasına ve zaman zaman hikâyeden kopmama neden olan unsurlar arasındaydı. Buna karşın, tanıdık bir temayla başlayıp giderek farklı boyutlara evrilen kurgusu; Hiyerarşi adı verilen sistemin uygulandığı evreni; Kızıl Yükseliş ve Rüzgarın Adı kitaplarındaki karakterleri andıran ana karakteri ve özgün bir fikre uzanan çarpıcı sonu, seriye devam etme motivasyonumu artıran yönler oldu. Özellikle yazarın karakterleri gerçekçi temellerle inşa etmesi, sınıflara dayalı hiyerarşik yapılanma ve irade aktarımı üzerine kurulu yönetim biçimi kurguda öne çıkan dikkat çekici unsurlar arasında. Caten Cumhuriyeti, Hiyerarşi adı verilen bir sistemle yönetilmektedir. Bu sistemde, güçlü ve statü sahibi bireyler piramidin en üst katmanında yer almakta, alt tabakalardaki insanlardan “irade” çekerek güçlerini pekiştirmektedirler. Piramidin üst üç tabakasını Ordu, Diyanet ve Hükümet'e bağlı senatörler oluşturur. Toplamda sekiz zümreye ayrılan bu yapıda, sıradan halk adeta bir enerji kaynağına dönüştürülmüştür. Hiyerarşi sisteminin uygulanmadığı ve irade aktarımının yapılmadığı ülkeler, Caten Cumhuriyeti tarafından tek tek fethedilmiş; yöneticileri acımasızca katledilmiştir. Bu acımasız düzende, gizemli bir geçmişe sahip olan Vis; hükümetin suçlu ilan ettiği mahkûmların iradesinin çekildiği bir hapishanede çalışmakta ve bir yetimhanede yaşamaktadır. Dışarıdan bakıldığında sistemin çarklarından yalnızca biri gibi görünse de, ailesinin ölümünden sorumlu tuttuğu Hiyerarşi'ye karşı içten içe bir mücadele yürütmektedir. Ta ki bir gün, piramidin üst katmanında yer alan ordu mensubu bir kişi ona reddedemeyeceği bir teklifle gelene dek: Diyanet’in sorumluluğunda olan, tehlikeler ve gizemlerle örülü Akademi’ye girmek ve burada yaşanan esrarengiz ölümleri araştırmak. Kendi içsel çatışmaları, yeni kurduğu dostluklar ve dünyanın kırılışına neden olan gizemli bir geçit eşliğinde başlayan bu yolculuk, Vis’in adalet arayışını nasıl şekillendirecektir? angelsbooks ile birlikte yorucu ve zorlu bir okuma süreci geçirdiğimiz bu eser, tüm aksaklıklarına rağmen zengin kurgusu ve çarpıcı finaliyle merak uyandıran bir devam vaat ediyor. Şimdiki zaman kipiyle yazılmış anlatımdan rahatsız olmayacak okurlar için, epik fantastik türde denenmeye değer bir kitap.
Çoğunluğun İradesiJames Islington · Akılçelen Yayınları · 202513 okunma
Sabrımızı seveyim 😂