Türkiye’nin En Çok Okunan Romanının Sırrı
2025 1. kitabı
Sabahattin Ali’nin 1943’te yayımlanan Kürk Mantolu Madonna’sı, yıllar geçmesine rağmen Türkiye’nin en çok okunan kitapları listesinden hiç düşmedi. Peki, 80 yıl önce yazılmış bir roman bugün hâlâ nasıl milyonları etkiliyor? Öncelikle, roman bireyin iç dünyasına eğilen modern bir eser. Raif Efendi, dışarıdan bakıldığında sıradan, silik bir memur gibi görünse de, onun iç sesi bize bambaşka bir hayat gösterir. Bu, Türk edebiyatında nadir rastlanan bir derinliktir. Sabahattin Ali, bireyin toplum karşısındaki yalnızlığını, bastırılmış duygularını ve hayallerini cesurca anlatır. Bu açıdan roman, Albert Camus’nün Yabancı’sındaki varoluşçu sorgulamalarla, Kafka’nın kahramanlarının sıkışmışlığıyla akrabalık taşır. Maria Puder ise dönemin kadın karakterlerinden çok farklıdır: bağımsız, entelektüel, özgür ruhlu. Bu, 1940’ların Türkiye’sinde alışılmadık bir kadın portresidir ve okura hem bir hayranlık hem de bir yabancılık duygusu verir. Onunla Raif arasındaki ilişki, klasik bir aşk hikâyesinden ziyade, iki yalnız ruhun birbirini bulma ve anlama çabasıdır. Romanın popülerliğinin bir başka nedeni, Türkiye’nin toplumsal hafızasına hitap etmesidir. Eser, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte bireyin yalnızlaşmasını, batılılaşma sürecinde yaşanan kimlik çatışmalarını satır aralarında işler. Raif’in Almanya’da yaşadığı aşk, sadece bireysel bir hikâye değil; aynı zamanda Doğu ile Batı’nın kesiştiği bir noktadır. Son olarak, dil. Sabahattin Ali’nin üslubu yalın ama çok katmanlıdır. Bir yandan herkesin anlayabileceği kadar sade, diğer yandan satır aralarında felsefi bir yoğunluk taşır. Bu nedenle hem gençler hem edebiyat tutkunları romanı kendi seviyelerinde derinlemesine okuyabilir. İşte bu yüzden Kürk Mantolu Madonna, sadece bir aşk romanı değil; aşkın, yalnızlığın, birey olmanın ve toplumla çatışmanın romanıdır. Belki de bu nedenle, her kuşak onu yeniden keşfeder ve kendine ait bir anlam çıkarır.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376bin okunma