Franz Kafka’nın "Dönüşüm" adlı kitabını büyük beklentilerle okumaya başladım çünkü edebiyat dünyasında sıklıkla övülen ve "klasik" kabul edilen eserlerden biri. Ancak kitabı bitirdiğimde hissettiklerim beklentilerimin oldukça uzağındaydı.
Kitabın olay örgüsü sıkıcıydı. Ana karakter Gregor Samsa'nın bir sabah dev bir böceğe dönüşmesiyle başlayan hikâye, ilk başta ilgi çekici görünse de ilerledikçe anlatım beni içine çekemedi. Özellikle karakterlerin tepkileri, olayların işleniş biçimi ve Gregor’un iç dünyasındaki çözülmeler bana yer yer anlamsız geldi.
Kitabın vermek istediği asıl mesajı tam olarak anlayamadım. Elbette farklı yorumlar yapılabilir: bireyin toplumdaki yerini kaybetmesi, aile içi ilişkilerin dönüşmesi, yabancılaşma gibi temalar işlenmiş olabilir; fakat bu mesajlar benim için yeterince güçlü veya etkileyici bir şekilde aktarılmadı. Bazı bölümler ise oldukça durağandı ve sürükleyicilikten uzaktı.
Sonuç olarak, "Dönüşüm" edebi yönüyle beni etkilemedi. Elbette bu kitabın birçok kişi için derin anlamlar taşıdığına inanıyorum; ancak kişisel okuma deneyimim doğrultusunda, beklentimin çok altında kalan bir eserdi.