···Okunma: 20 Temmuz 2025 23:37 ZARGANA / HAKAN GÜNDAY
Temmuz okumalarım arasında, yazarla tanışmama vesile olan kitap Zargana…Yer altı edebiyatının en çarpıcı örneklerinden biri olması, kitaba başlamadan aşırı bir merak uyandırmıştı bende. Ancak kitap bittiğinde, hepimizin duymaktan, görmekten, hatta bahsetmekten bile çekindiği hayatları ne kadar cesur bir şekilde ele almış yazar dedim.
Gelelim kısaca kitabımızın konusuna … Zargana ; on iki yaşındayken dört kişinin tecavüzüne uğruyor ve ondan sonra kendini bir insan olarak görmüyor. Hayatını kocaman bir “hiç”lik içinde yaşamaya karar veriyor. Evlatlık olduğunu öğrenmesi,yaşadığı ağır travmalar,yalan,şiddet onu bu derin hiçliğe adeta itiyor. Hayatını senaryolaştırıp, farklı insanlardan bunu oynamasını istiyor. Ve senaryoda olmayan bir duygu “ aşk “ hiç beklemediği bir anda karşısına çıkıyor .
Kitabın geçmiş ve gelecek arasında gidip gelmesi,başlarda beni biraz zorladı. Ancak ; sayfalar ilerledikçe , taşlar yerine oturdu. Her ne kadar olayların çoğu rahatsız edici nitelikte de olsa , yazar ustaca üstesinden gelip mesajları en net şekilde okuyucuya ulaştırmış . Görmediklerimizi görmek , hissedemediklerimizi okuyucu koltuğunda hissetmek Hakan Günday okumaya devam ederim dedirtti. Keyifli okumalar…
“ Çocuklar karşılıkı susarlarken sıkılmazlar. Genellikle yetişkinlerin sorunudur gözlerini kaçırmak.”
“ Bir girdabın içinde usulca dolaşmak çıkış yolunu bulmanın en kolay yöntemidir.”
“ İnsanları anlamak zor değil. Hepsinin de doğum izleri gibi karakter izleri var sağlarında sollarında.”