···Okunma: 06 Ağustos 2025 13:17 Peyami Safa'nın nefis romanlarından biri Fatih Harbiye. Eserde, doğu-batı çatışması yoğun olarak işlenmiş. Eserin iki ana kahramanı Şinasi ve Neriman. Şinasi doğu kültürünü temsil ediyor. Neriman ise batı. Şinasi kendi halinde, sade yaşamı seven biri. Neriman ise gösterişli yaşamayı seviyor ve modern bir hayat istiyor. Bu iki karakter nişanlı. Neriman'ın babası Faiz bey ve evin hizmetlisi Gülten de doğu kültürü etkisinde yetişen insanlar. Neriman'ın batıya olan iştiyakı Macit ile tanıştıktan sonra başlıyor. Macit, Şinasi'nin tam zıttı bir karakter. Bu karakter batıyı temsil ediyor. Eserde mekan olarak Fatih ve Beyoğlu semtleri seçilmiş. Fatih doğucuların, Beyoğlu ise batıcıların muhiti olarak karşımıza çıkıyor. Neriman kendi içinde sürekli bir savaş halinde. Şinasi ile olan durumları ve Macit'e karşı beslediği hisler ... Eserin sonlarına doğru Neriman aslında kendi özünü hep taşıdığını, kendisinin doğuya ait olduğunu, doğunun samimiyetini dahi batıya asla değişmeyeceğini anlıyor. Okumanızı tavsiye ederim.