Puan vermedi·456 syf.····Okunma: 07 Ağustos 2025 06:34 Gelecegin dunyasini merak ediyor musunuz? O zaman buyrun bu harika kitabi okumaya. Homo Deus, Harari’nin Sapiens kitabının devamı niteliğinde yazılmıştır.
Bu kitapta, gelecekte insanlığın nasıl bir yöne evrileceği üzerine düşünceler sunulur. Kitap, insanlığın yeni hedeflerinin artık fiziksel hayatta kalma değil, ölümsüzlük ve üstünlük olduğunu söyler. Sirasiyla Homo sapiens ( ilk insan) in evrimsel surecini , atesin ve tekerlegin bulunmasi, ( ilk kominal toplum) =>toplu ve kollektif is bolumu yapan tarim toplumu, feodal toplum ( toprak, en değerli kaynaktır ve krallar ya da soylular, bu toprağı hizmet karşılığında derebeylerine (senyörlere) verir. Derebeyler de toprağın işlenmesi için köylüleri (serfleri) kullanır.) ve kapitalizm topluma gecis sonrasi 19. yuzyilda sanayi devrimi ( siyasi fikirlerin cikmasi ) marksizm in yukselisi ve sosyalist devrimlerin gerceklesmesi ve sonra tekrar liberal ve kapital ekonomilere gecis ve nihayetinde homo sapiens"in evrimini yavas yavas tamamladigi sonraki asamanin robotlasmis, tanrilasmis ve yasam suresinin uzadigi bir homo deus turunun gelmesi.
Harari, felsefe, tarih,din , teknoloji ve bilim kurguyu birleştirerek düşündürücü bir tablo çizer.
Kitap bir gelecek uyarısıdır: Eğer dikkatli olmazsak, veri merkezli yapay zeka sistemleri, insanı yöneten yeni “tanrılar” haline gelebilir. Yani hollywood senaryolarında insanogluna gosterilen( cyborg, robocop, terminator vs turleri ) gerçek olmasi muhtemelen bir durum biz gormesek de olmasi olasi bir durum...