Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 07 Ağustos 2025 13:56 Şık, Hüseyin Rahmi'nin edebiyat dünyasına attığı ilk adım olarak biliniyor. Eserini okuması için öncelikle Ahmet Mithat Efendi'ye göndermiş fakat o kadar da güzel olmadığına kanaat getirince gönderdiğine bin pişman olmuş. Ahmet Mithat ise eseri çok beğendiğini söyleyip yayımlayacağının haberini gönderiyor. İşte bu şekilde Şık romanı gazetede tefrika edilmeye başlanıyor ve edebiyat dünyası Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı tanımış oluyor. İlk romanı olması nedeniyle okuduğumuz diğer romanlarına oranla biraz daha acemice olduğunu yazarımız kabul ediyor. Ben kendisinin olayları hikaye ediş şeklini sevdiğimden bu eserine şans verdim.
Eserde Şatırzade Şöhret Bey isimli karakterin Batı özentiliği yüzünden girdiği gülünç durumlar konu edilmiş. Bu kişi gerek kıyafetteki şıklığı gerekse bir kadın kadar yüzüne gösterdiği önem ve süslenme nedeniyle Şık ismiyle anılır oluyor. Dönemin aslında Batı hakkında bir şey bilmeyen ama onlar gibi yaşamaya çalışırken kendini rezil eden bir takım insanları eleştiren kısa bir romandı. Türk Edebiyatı severlere tavsiye edebilirim.