2025 930. kitabı
SEZAR VE KLEOPATRA (Tiyatro Oyunu) GEORGE BERNARD SHAW 1856-1950 arasında yaşamış, altmıştan fazla oyuna imza atmış ve hem Nobel hem Oscar ödülünü almış İrlanda’lı yazar George Bernard Shaw tarafından tarihsel karakterler olan Mısır Prensesi Kleopatra ile Roma imparatoru Sezar arasında gelişen ilişkiler üzerine yazılmış çok değerli ve anlaşılır bir kitap. Oyun, Çocuk yaştaki Kleopatra ile tecrübeli Sezar’ın beklenmedik bir zamanda ve mekanda karşılaşması ile başlar. Sezar Mısır’a girmeden önce tevatür haberler her tarafa yayılmıştır. Korku bakim olmuştur. Mısır’da Kleopatra ile kardeşi Ptelemaos arasında taht kavgası yaşanmaktadır. Kleopatra Mısır’ın giriş kapılarının birinde duran sfenksin yanında uyurken Sezar gelir. Burada karşılaşırlar. Birbirlerini tanımazlar. Sezar olan biteni bu çocuktan öğrenir. Kleopatra’yı da tanımış olur. Ona destek vererek savaşmadan iktidarı Kleopatra’ya devreder ve Mısır’dan ayrılır. Oyunda hoca öğrenci ilişkisi gibi bir durum söz konusu. Sezar tecrübelerini çocuk yaştaki Kleopatra’ya aktararak ve davranışlarını gözlemleyerek olgunlaştığına hükmettiğinde iktidarı ona devrederek ayrılır. Oyun ile Mısır gibi bir medeniyetin romantik bakışaçılarından arındırılarak anlatılması sözkonusu. Mısır’a asıl Halim olan derin yapıları(saray görevlileriyle din adamları) tanımış oluyoruz. Mısır’daki hanedanın devamı için Kleopatra’nın kardeşi ile evlendirilmiş olması ayrıca üzeri de düşünülmesi gereken bir yön. Daha gerçekçi bir bakış açısı söz konusu. Okunabilir bir eser.
Sezar ve KleopatraBernard Shaw · Cumhuriyet · 1999140 okunma