2025 11. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2025 11:41
Sakarya Kitap Kulübü olarak Temmuz ayında Haruki Murakami’nin İmkansızın Şarkısı (Norwegian Wood) adlı romanını okuduk ve üzerine keyifli bir analiz gerçekleştirdik. Okunduktan sonra insanın içinde aynı anda hem bir yaşam sevinci hem de hafif bir burukluk bırakan bir Haruki Murakami romanı… Kitabı, naçizane tavsiyem, "Norwegian Wood" parçasını dinleyerek okumaya başlamalısınız; çünkü hikâyemiz de bu şarkıyla açılıyor. > “Uçak pistte durdu, sigara içme yasağını belirten ışıklar söndü ve tavandaki hoparlörlerden tatlı bir müzik yayılmaya başladı: Beatles topluluğundan, sıradan bir orkestranın pek baygın biçimde yorumladığı ‘Norwegian Wood’ ezgisiydi bu.” Kitapta, yazarın genelinde var olan Beatles hayranlığı ve öyküdeki gerçeklik duygusunun yarattığı samimiyet dikkat çekiyor. Murakami, Japon edebiyatının çağdaş ve en çok okunan yazarlarından biri. Eserlerinde genellikle yalnızlık, melankoli, aşk, ölüm ve gerçeklik algısı gibi temalara yer verir. İmkansızın Şarkısı ise onun en sade, en duygusal ve belki de en gerçekçi romanı olarak öne çıkar. Roman, 1960’ların Japonya’sında geçiyor ve genç bir üniversite öğrencisi olan Toru Watanabe’nin geçmişe dönük içsel yolculuğunu anlatıyor. Aşk, kayıp ve kimlik arayışı gibi evrensel temalar, sade ama etkileyici bir dille işleniyor. Watanabe’nin, çocukluk arkadaşının intiharının ardından yaşadığı duygusal çalkantılar, hayatına giren iki kadın —kırılgan ve melankolik Naoko ile özgür ruhlu Midori— arasındaki gidip gelen ruh hâli, esere hem derin bir melankoli hem de umut katıyor. Murakami, bu romanda gençlik döneminin kırılganlığını, ilk aşkın masumiyetini, kayıpların yarattığı boşluğu ve hayatta “devam etme” çabasını yalın ama çarpıcı bir dille işliyor. Kitap boyunca hem karakterlerin iç dünyasına hem de dönemin Japonya’sının kültürel atmosferine tanık oluyoruz. Okuma sürecimiz boyunca pek çok sahnede derin düşüncelere daldık, karakterlerin kırılganlıklarını tartıştık ve Murakami’nin dünyasında kısa bir süreliğine de olsa kaybolduk. Katılım sağlayan tüm kitap dostlarımıza teşekkür ederiz. Bir sonraki kitapta görüşmek üzere!
İmkansızın ŞarkısıHaruki Murakami · Doğan Kitap · 201514bin okunma