“Bir koltuk, bir kadın, bir arayış: Huzurun kapısı burada.”
Türk edebiyatının usta kalemi Peyami Safa, bu eserinde yalnızca bir roman kurgulamıyor; insan ruhunun en derin yaralarına inen, okuyucuyu kendi varoluşuyla yüzleştiren bir hikâye anlatıyor.
Romanın merkezinde Ferit var: Paris’te geçirdiği yılların ardından İstanbul’a dönen, ancak dönmekle kalmayıp kendine ve hayata da yabancılaşan bir genç. İçinde sürekli çarpışan iki dünya var: Bir yanda Batı’nın rasyonel düşüncesi, mantığı, bilimi… Diğer yanda Doğu’nun mistik inancı, huzuru ve teslimiyeti. Ferit’in bu iki uç arasında yaşadığı gerilim, yalnızca bir düşünce çatışması değil, derin bir ruh hastalığına dönüşmüş bir arayış.
Ferit, bu ruhsal çıkmazdayken tanışır Mathmazel Noraliya ile. Noraliya, geçmişinde trajik olaylar yaşamış, buna rağmen iç huzurunu bulmuş, sessiz ama derin bir bilgelik taşıyan bir kadındır. Onun mütevazı odasında yer alan, kimsenin dikkatini çekmeyecek sıradan bir koltuk… Ferit için adeta kendi iç yolculuğunun kapısını aralayan bir eşik haline gelir. O koltuğa oturduğunda, zihninin karmaşası yavaş yavaş dağılır; huzurun, sükûnetin ve kabullenişin ne demek olduğunu anlamaya başlar.
Peyami Safa, bu romanda yalnızca bir bireyin dönüşümünü değil, Doğu-Batı sentezini, modernleşmenin getirdiği yabancılaşmayı ve inanç-bilim çatışmasını derin psikolojik çözümlemelerle işler. Ferit’in ruh hali, aslında her insanın bir noktada sorduğu “Ben kimim? Nereye aitim?” sorularının edebi bir karşılığıdır.
Romanda dikkat çeken yönler:
Psikolojik tahlillerin ustaca işlenmesi
Doğu ile Batı’nın bakış açıları arasındaki gerilim
İnanç ve akıl arasındaki ince çizgide yürüyen bir karakterin dönüşümü
Simgesel mekân olarak “koltuk”un ruhsal anlamı
Okurken, Peyami Safa’nın kaleminin hem sizi düşündürdüğünü hem de derin bir içsel yolculuğa çıkardığını fark edeceksiniz. Ferit’in yaşadığı bu dönüşüm, belki sizin de kendi yaşamınızda aradığınız huzurun nerede olduğunu sorgulatacak.
> “Bazen huzur, sadece bir koltuğa oturup susmakta saklıdır.”
Bu kitap, yalnızca edebiyat meraklılarının değil, kendi ruhunu anlamak isteyen herkesin kütüphanesinde olması gereken bir eser. Modern hayatın karmaşasında kaybolmuş, aidiyetini yitirmiş, huzuru arayan bir ruha sahipseniz; Mathmazel Noraliya’nın koltuğu belki de sizi bekliyordur…
#y:235. Matmazel Noraliya'nın Koltuğu