2023 yılında yazarla tanışmış, o gün başlayan hayranlığım kısa sürede derin bir bağlılığa dönüşmüştü. Aynı yıl, dilimize çevrilen tüm kitaplarını okuyup kalemine doyamamıştım. Yıllar sonra, ondan okuduğum son satırların ardından gelen bu buluşma, özlemime kocaman bir teselli oldu. Bu satırlar, hasret kaldığım biriyle yeniden karşılaşmanın coşkusunu taşıdığından, elbette oldukça taraflı olacaktır.
Tomas Nevinson, yazarın kendi tanımıyla Berta Isla kitabının “çifti”. Gizli serviste çalışan Nevinson’un, emekliliğin ardından eski hayatını telafi etme çabası sürerken yeniden gizli bir göreve dahil olmasıyla başlıyor hikaye. Görevi, ülkeye yıllarca terör saldırılarıyla zarar vermiş bir ETA üyesi kadını bulmaktır. Elinde üç seçeneği vardır ve doğru kadını bulmalıdır.
Okuduğum tüm Marias kitapları içinde belki de en olay odaklı olanıydı Tomas Nevinson. Normalde kurgudan çok Marias’ın hayata, zamana, insana dair keskin gözlemlerinin ağırlığını hissederim; bu kez bunlara daha az rastladım. Yine de kalemi aynı incelikte, aynı derinlikte.
Ve şimdi… bu kitap, bir vedanın sessiz ağırlığını taşıyor. Bazı yazarlar, okurlarının yüreğinde başka bir zamana çekilir. Javier Marías da benim yüreğimde, satırlarıyla bambaşka bir zamanda yaşamayı sürdürecek.