2018 23. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2018 05:10
Islâm'in temel kaynağı Kur'anımızdan sonra ikinci kaynak Rasûlullah Aleyhisselâm'ın Sünnetidir bildiğiniz üzere. Kütüb-i Sitte dediginiz 6 kitabın derleme çalışmaları Hadis Tarihi'nin Tezhip Dönemi'nde yapılmıştır. Ibnud-Deybâ'nın başka bir kütüb-i sitte çalışması (Câmiu'l Usul) üzerinde yaptığı Teysiru'l Vusul adlı ihtisar çalışmasını İbrahim Canan Hocamız Rahmetullahi Aleyh Hadis Ansiklopedisi Kütüb-i Sitte adıyla Tercüme ve Şerh etmiştir. Normalde Teysiru'l Vusul'de baz alınan 6 Kitap Buharî ve Müslim'in Sahih'leri, Ebû Davud, Imâm Tirmizî, Imâm Nesâi'nin Sünenleri ve İmâm Mâlik'in Muvatta'sıdır. Ama Canan Hoca Muhatta'nın içerisinde bulunan bütün hadisler zaten 5 kitabın içerisinde de bulunması hasebiyle o, İbni Mâce'nin Sünen'indeki hadislerin Kütüb-i Sitte içerisindekilerle aynı olanlarını çıkarıp Kütüb-i Sitte'de olmayıp da sadece Ibni Mâce'nin Sünen'inde bulunanları Zevâid bir kitapta toplamıştır. Yani Ibni Mâce'nin Kütüb-i Sitte'ye Zevâid'ini de kitaba katarak 6. kitap olarak esas almıştır. Neden 7 kitap olmuyor diye tekrar söyleyelim çünkü Muvatta'daki hadisler zaten Sahihayn ve Sünenler içersinde bulunuyor. Ekstra Zevâid 6. kitap sayılmıştır. :) Umarım anlaşılmıştır. • -Ansiklopedi 18 cilt olup 10224 sayfadır. Ilk iki cildi Hadis Tarihi ve Usul bilgileri içeriyor yani Ansiklopediyi aldığınızda ekstra tarih ve usul kitabı almanıza gerek kalmaz. :) •Şimdilik bu kadar bilgi verelim. Daha sonra sıkça paylaşım yapacağım inşâAllah. *Not: Bu ansiklopedinin bir de malum gazetenin baskısı ile çıkmış hali var ve bir çok evde raflarda duruyor bunu fark ettik şunu söylemiş olalım, o baskıda malum bir şahıstan çok fazla eklemeler ve alıntılar yapıldığını öğrendik ve kıymetli Hadis Hocalarmız da kitabın Akçağ Yayınları'ndaki basımının kullanılması ve tercih edilmesi taraftarı olduklarının bilgisini aldım. Tavsiyedir. Önemlidir.
Din
Kütüb-i Sitte - (18 Cilt Takım) - Büyük Boy Şamuaİbrahim Canan · Akçağ Yayınları · 2012401 okunma