2025 60. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 16:05
Orhan KARAVELİ’nin biyografilerini çok beğeniyorum. Daha önce Tevfik Fikret, Nazım Hikmet ve Sebahattin Ali’nin hayatlarını okumuştum kendi kaleminden. Bu kitabını da beğenerek okudum. Einstein’in meşhur sözü vardır; “ ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur”. Ali Kemal’in hayatını okuyunca aklıma sık sık bu sözü geldi. Tabii ki kimse hayatta tam siyah ya da beyaz değildir. Ali Kemal şüphesiz milli mücadele sırasında yanlış tarafta yer almıştır. Vatan haini olarak da adlandırabilirsiniz. Ama linç edilmeyi kesinlikle hak etmemişti. Hükümetin Ankara’ya getirilmesini istemesine rağmen, Sakallı Nurettin Paşa’nın çok haksız talimatıyla katledilmiştir. Bu biyografide ayrıca çok değerli diplomat oğlu Zeki Kuneralp’i de tanımış oldum. Türk dışişlerilerinin belki de en nadide diplomatlarından biri olduğunu öğrendim. Tüm ömrü boyunca vatan haini olarak yaftalanan babasının acısını içinde yaşadığı gibi, Madrid’de büyükelçilikte görevliyken eşini de ASALA terör örgütüne kurban vermiştir. 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarına da ışık tutan bu değerli çalışmayı okumanızı tavsiye ederim.
Ali Kemal 'Belki De Bir Günah Keçisi...'Orhan Karaveli · Doğan Kitap · 200824 okunma