2025 11. kitabı
“Bazen insan kendisinde çok mutluyum deme hakkını asla bulamayacak kadar çok acı çeker.” Klasikler içinde severek okuduğum bir yapıt. Kitap, akıcı ilerliyor. Temposu yüksek bir eser. Hollanda'nın eski başbakanı Johan Witt ve kardeşi Cornelis Witt, krallığa karşı oldukları gerekçesiyle cezalandırılmak istenir. Cornelis mektuplarını vaftiz oğlu Cornelis van Bearle'ye verir. Ne yazık ki Vaftiz babasının kaderi Cornelis' i de bulur. Cornelis; servetli, geleceğe umutla bakan genç bir adamdır. Kendi tarzında mutluluk arayan Cornelis, lale yetiştirmeye başlar. Elde ettiği yeni türlerle, Hollanda'nın saygın lale üreticilerinden biri olur. O laleleriyle uğraşırken komşusu da onunla uğraşır. Sıradan bir lale yetiştiricisi olan Boxtel Cornelis'in başarısını kötü gözlerle izler. O sırada ülkede siyah lale üretmek için bir yarışma düzenlenir. Cornelis siyah laleyi elde etmeye yaklaşmışken kıskanç komşusu vaftiz babasının mektuplarını sakladığını ihbar eder. Ve olaylar başlar... Siyah Lale, Fransız ve dünya edebiyatının en önemli başyapıtlarından biri. İnancın, aşkın, umudun, kıskançlığın öyküsü. Severek okudum. Sizlere de tavsiye ederim
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma