2025 23. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 22:06
Kitabın içeriğini okuyarak veya araştırarak bulabilirsiniz. Ben burada içerikten bahsetmeyeceğim. Tutunamayanlar'ın her insanın içinde olan bir parça olduğundan ve bu parçanın/sesin veya kişinin - evet, tutunamayanlar bizim içimizde, bizde yaşayıp hayat süren ayrı bir parça, bizden bağımsız ama bizden ayrı değil - kimileri tarafından tamamen bastırılmış olduğundan ve kimileri tarafından denge kurularak el ele yaşadığından ancak kimileri tarafından da bu ikisi sağlanamayarak maalesef hayatın baharına erken veda etmesine sebep olduğundan söz edeceğim ve ediyorum. İç ses mi dersiniz yoksa dışımızdaki seslerin içimizde vücut bulmuş hali mi? Genlerimiz mi yoksa atalarımızın bize bıraktığı lanet bir miras mı bilemeyeceğim ve Tutunamayanlar'ı okuyup kendinizi orada bulmuyorsanız, bırakın kitabı çünkü sevmeyeceksiniz, kendinizi gerçekten anlamak istemediğiniz için. Selim Işık, bir isim ama Selim isminin anlamının 'huzurlu, emniyette' anlamı karakter ile ismin ne kadar çelişkili olduğunu göstermekte ve burada bir ironi ortaya çıkmaktadır. Hiçbirimiz güvende değiliz aslında. Olric adını verdiği karakter ile bir yolculuğa çıkan Turgut, yabancı bir isim koyarak da sesin baskınlığını hafifletmeye mi çalışmıştır acaba? Selim'i bir koca adam olarak düşünemedim duygularını anlayınca ki; kendimden çok parça buldum kırıntılar halinde ki onda bir bütündür fakat ben de dağınık o kırıntılar. Selim, dünyaya saf, temiz bir gözle bakmaya çalışan ve hayata tutunmaya çabalayan ancak anlamlandıramadığı ve başkalarının da anlamlandırmasına yardımcı olmadığı bu dünyada bizim yitik sesimiz oldu ve evet, ölüm herkesi biraz pakladığı gibi onu da Aziz kıldı, anlamlı kıldı, anlaşılır kıldığını zannettik yaşarken anlamadığımız gerçeğine rağmen!
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202474,8bin okunma