Başlangıç Kitabı Tadında
2025 6. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 22:20
Bu kitapta da Ahmet Ümit'in akıcı diliyle karşılaştığımız için okuma yönünden asla zorlanmadığım bir kitaptı. Kendi okuma canlılığı kaybettiğim için ilk 150 sayfasını 2 haftada, geri kalan 300 sayfasını ise 3 günde okudum. Başta da aynı tempoya sahip olabilsem muhtemelen 3-4 günde bitebilecek bir kitaptı, öyle bir yalınlık. Ancak Ahmet Ümit'in bu kitabına bayıldığımı söyleyemeyeceğim maalesef ki. Evet güzel bir kitaptı ama çarpıcı bir kitap değildi kesinlikle. Olay örgüsü bana kalırsa tam kıvamında ele alınabilmiş değildi. Kitap Tarlabaşı'nın hatrı sayılır adamlarından birinin yılbaşı gecesi ölü bulunması ile başlıyor ve kitap boyunca pek çok kişi sorgulanıyor. Ama hiçbirinde bir çıkış noktasına varılmıyor; olaylar, konuşmalar tekrara düşüyor bana kalırsa. Kitapta olaydan çok Tarlabaşı'nın serüvenini okuyoruz aslında. Yıllardan beridir süregelen dönüşümünü açık açık kelimelere döküyor Ahmet Ümit. Daha önce Tarlabaşı hakkında araştırma yapmış biri olarak elbette ki bu kısımlar çok ilgimi çekti. Çoğunluğunu bildiğim olayları bir hikayenin içinde okumak da gerçekleri tekrardan yüzüme vurdu. Ahmet Ümit'in belki de en çok sevdiğim yanı bu: Gerçekleri sizin önünüze seriyor ama bunu salt bilgilerle yapmıyor. Ahmet Ümit'i yavaş yavaş tanımaya başlayacak, dilini öğrenecek biriyseniz bu kitap başlangıçlardan sayılabilecek düzeyde daha çok. Yazarın olay örgüsü çok daha güzel kurgulanmış, anlatımı da daha gelişmiş kitaplarını da okuduğum için bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.
Beyoğlu'nun En Güzel AbisiAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201943,4bin okunma