Euthyphron - Platon
2025 101. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 23:23
Günümüzden yaklaşık 2400 yıl önce yaşamış olan Platon (Eflatun)’un kaleme aldığı Euthyphron, hocası Sokrates’in Euthyphron ismindeki bir din adamıyla yaptığı diyaloglardan oluşur. Sokrates, Tanrılara inanmadığı ve Atinalı gençleri yozlaştırdığı gerekçesiyle yargılanmak üzere mahkemeye gelirken, Euthyphron da kendi babasını mahkemeye vermek için oradadır. Bir adamın kendi öz babasını dini gerekçelerle mahkemeye vermesi ilginç bir durum. Sokrates bu olayı öğrenince, Euthyphron’un dini ve ahlaki konular hakkında bilgi sahibi olup olmadığını öğrenmek için ona şu soruyu sorar: "Dindarlık nedir?" Ölüm cezasıyla yargılanan Sokrates'in kendi derdini unutup adama din ve ahlak dersi vermesi ne kadar bilgece. Platon'un hocası Sokrates hakkında bir çok kitap yazması hem kendi düşünceleri hakkında hem de hiç kitap yazmamış Sokrates hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. İnsanlık ve felsefe tarihi açısından günümüzden 2400 sene öncesi hakkında bizlere bilgiler veren Platon ve Aristoteles bu açıdan çok değerli iki filozoftur. Kitap oldukça kısa ama buna rağmen ciddi felsefi sorular içeriyor. Kitabın bir sayfası Türkçe bir sayfası orijinal dili olan Yunancaydı bu yüzden bir çırpıda bitti(2 saat). Sorgulamayı seven, ahlakın ve dinin temelleri üzerine düşünen herkesin okuması gereken bir eser. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, Sokrates’in sadece düşünerek ve sorgulayarak karşısındakinin neyi bilip bilmediğini ortaya koyabilmesiydi. Buna kısa Retorik deniyor ve hiç kimse bunu Sokrates'ten daha iyi yapamamıştır. Dolayısıyla diyaloglar sırasında bazen Euthyphron adına üzülmemek elde değildi :) Dindarlık nedir, doğru nedir, Tanrılarla ilişkimizde ahlakın yeri ne olmalıdır gibi sorularla ilgileniyorsanız Euthyphron'u mutlaka okumalısınız. Özellikle günümüzde hala tartışılan bu konuların 2400 yıl önce bile gündemde olması insanı hem şaşırtıyor hem de düşündürüyor. Kitabın sonunda Sokrates bize şu mesajı veriyor: "Dindarlık, tanrıların hoşlandığı şeydir." Kitaba 8.2/10 puan veriyorum.
EuthyphronPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınevi · 20111,214 okunma