2025 24. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 21:15
Dünya düzeni, doğayı boğarken bizi de dönüştürdü: sessiz, kurallı, uysalız. Hepimizin adeta bir yeri var artık, ama kimse gerçekten kendisi değil. Ne kadar itaat edersen, o kadar “iyi” sayılıyorsun. Modern hayat dedikleri bu olsa gerek. Tam bu noktada Vahşetin Çağrısı, bastırılmış dürtülerimize değil, unutturulmuş hakikatimize sesleniyor Jack London, sadece bir köpeğin serüvenini değil, insanın öz benliğiyle olan kadim mücadelesini anlatmış bize. Buck, evcilleştirilmiş bir hayvandır; konforun, itaatin ve alışkanlıkların içine doğmuştur. Fakat içinde zamanla uyanan bir ses vardır. Bastırılmış, unutturulmuş, fakat kökleri derine inen bir çağrı: özgürlüğün değil, hakikatin sesi. Kitap boyunca açıkça hissedilen bir tema var: Medeniyet her zaman bir ilerleme değil, bazen de özden uzaklaşmadır. Buck’ın hikâyesi bu anlamda, hepimizin içinde zamanla körelen o “ilk ses”in yeniden duyulabileceğini hatırlatır. Farkında mısınız? Dünya yanarken gözümüzü bile kırpmıyoruz; insanlar katlediliyor, ormanlar tükeniyor, denizler kirleniyor, sesini duyuramayanlar bastırılıyor. Çoğu insan bunu “normal” sayıyor. İşte tam da böyle bir çağda, bir köpeğin iç sesini dinleyip vahşi doğaya dönmesini anlatan bir roman, ne kadar güncel olabilir? Cevap: Tahmin ettiğinizden de fazla !
Vahşetin ÇağrısıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202443,2bin okunma