Bu kitap bir aşk hikâyesinden çok daha fazlası. Hayatla bağını koparmış Will ile kendi potansiyelini fark edememiş Lou’nun yolları kesiştiğinde, ikisinin de hayatı geri dönülmez şekilde değişiyor. Sevmenin bazen tutmak değil, özgür bırakmak olduğunu öyle sade ve içten anlatıyor ki... Her sayfası bir ders gibi. Bittiğinde boğazında bir düğüm, içinde derin bir boşluk ama aynı zamanda yaşama dair yeni bir bakış açısı bırakıyor. Uzun süre etkisinden çıkamayacağım kitaplardan biri oldu. "Cesur ol, daha fazla yaşa" cümlesi zihnime kazındı. Tavsiyem: Okurken kalbinizi açık bırakın.
Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda gözleriniz nemli ama kalbiniz doludur. Senden Önce Ben tam da öyle bir hikâye… İlk başta sıradan gibi görünen bir romantik kurgu, sonlara yaklaştıkça derinleşiyor, insanın yüreğine ince ince dokunuyor. Louisa Clark, hayattan fazla bir beklentisi olmayan, küçük dünyasında mutlu olmaya çalışan bir kadın. Will Traynor ise başarılı, güçlü bir geçmişe sahipken geçirdiği kaza sonrası yaşamdan tamamen vazgeçmiş bir adam. Onları bir araya getiren şey, aslında sadece bir iş değil; kaderin iki zıt ruhu birleştirme çabası gibi.
Bu hikâye bana sadece aşkı değil, insan iradesinin gücünü, yaşamanın ne kadar büyük bir cesaret gerektirdiğini, ama aynı zamanda birinin kararına saygı duymanın ne kadar zor olduğunu da hatırlattı. Kitabın en etkileyici yanı, duyguları dramatize etmeden, hayatın tam içinden anlatması. Jojo Moyes , karakterlerine adeta nefes veriyor. Will’in zekâsı, esprili ama kırılgan hali, Lou’nun neşesinin altında yatan özgüvensizliği öyle gerçekçi ki, okurken onların yaşadığını hissediyorsunuz.
Son bölümlerde kalbim sıkışarak okudum. . Sonunda ise sadece üzülmedim; düşündüm, sorguladım ve bir parça değiştim. “Sevgi, bazen tutmak değil, bırakmak demektir.” cümlesini içimde taşıyorum şimdi. Eğer siz de bir kitabın size sadece bir hikâye değil, bir his bırakmasını istiyorsanız Senden Önce Ben’i mutlaka okuyun. Belki gözleriniz yaşarır, ama ruhunuz da biraz daha büyür.
"""
"Sadece yaşamak yetmez. Bir hayatın olmalı… Gerçek bir hayat."
"Bazen ne kadar çok sevsen de, bazı insanları kurtaramazsın."
"Cesur ol. Daha fazla yaşa. Daha çok gör. Daha fazlasını öğren."
"Seninle geçirdiğim zaman, hayatımda en sevdiğim zaman oldu."
"Sen benim hiç beklemediğim bir anda karşıma çıkan en güzel şey oldun."
""" Tesadüfen Will'in ölüm tarihinde (13.08) kitabı bitirmem detayı çok manidar."""
Jojo MoyesSenden Önce Ben
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201633,1bin okunma