Senden Önce Ben Serisi 1.Kitap

İlk Yayın Tarihi:
2012
Pegasus Yayınları
Orijinal Adı:
Me Before You (Me Before You #1)
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

Pekala...
2023 97. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2023 10:01
Hayatına son vermek isteyen bir adam, onu yaşamaya değer şeyler olduğuna inandırmaya çalışan bir kadın. Elle tutulur bir travma. Arkasında yazdığı gibi ağlayarak en sevdiğinizin şekerlemeyi yediğiniz hissiyatı veren bir kitap. Hem güldüren hem ağlatan, hem sevindiren hem depresyona sokan, hem doğru hem yanlış bir kitap. Ana erkek karakterimiz hayat dolu biri. Eğlenmeyi, kendince maceralara atılmayı seven biri. Ancak bir gün başına gelen bir motosiklet kazası bütün hayatını değiştiriyor. Göğsünden aşağısını yani kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale geliyor. Artık özgür değildir. Vücudu hassaslaşmış, çok çabuk hastalanır hale gelmiştir. Hayatı hep eğlenceyle ve macerayla geçmiş Will başkasına bağımlı olma fikrine dayanamaz ve ölmek ister. Ve derken ana kadın karakterimiz Lou'yla tanışır. Lou değişik bir giyim tarzına sahip, kendi dünyası, kendi sınırları içine hapsolmuş, paraya ihtiyacı olan bir genç kızdır. Bulabildiği tek iş ise Will'e bakıcılık yapmaktır. İki ana karakterimiz bu şekilde tanışıyor ve bizde tüm kitap boyunca ikilinin arasındaki ilişkiyi ve Lou'nun Will'i yaşamın güzel olduğuna inandırmaya çalışmasını okuyoruz. En azından spoilersız anlatabileceğim kadarıyla konu böyle. İlk olarak yazarın dili başta beni itse de sayfalar ilerledikçe kitabın içinde kaybolmaya başladım. İlk iki gün neredeyse hiç okumadım ama şu son üç günde gözlerim ağrıyana kadar bu kitabı okudum. İki ana karakter arasındaki o hafif çatışmalı ama eğlenceli ilişkiyi sevdim. Konusu tam benlik zaten. Ana karakterlerden birinin hem duygusal hem de fiziksel olarak yardıma ihtiyacı var ve biz bundan doğan bir aşk hikayesini okuyoruz. İki karakterin birbirine devamlı destek olmaları çok güzeldi. Buradan sonrası biraz spoiler olabilir: İlk olarak Patrick Lou ilişkisi bence daha erken
Romantik
2024 16. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2024 16:18
biraz spoilerlı . . . Önce filmini izlediğim daha sonra kütüphanede görmemle de okuduğum kitap Senden Önce Ben. Tatlı olduğu kadar da kalp kırıcı, özellikle de Lou ve Will'in ilişkisi. Normalde olsa yüzüne bile bakmayacağı bir kadına aşık oluyor Will fakat Lou bile ona yetmiyor. Will'in psikolojisini ve neler yaşadığını kimse yaşamadan bilemez tabii ama Lou'nun gözünden bakınca da onun hayal kırıklığını fazlasıyla hissedebiliyorum. Bir diğer konu ise kitap gerçekten de hem düşündürüyor hem de farkındalık katıyor. Özellikle de engelli bireylere karşı nasıl yaklaşılması gerektiği, onlara kendini tek başına ve farklıymış gibi hissettirmemenin önemi vb. konularda bakış açımızı değiştiriyor. Will kimseye kendini açmazken Louisa'nın sabredip neticesinde onunla anlaşmaya başlaması ve arkadaşlık kurması da buna bi örnek. Sonuç olarak çok sevdiğim ve herkesin okuyup izlemesini önerdiğim bi kitap. Ama devam kitaplarına karşı ön yargılıyım :⁠-⁠\
1000k
Puan vermedi·480 syf.·
2020 89. kitabı
Kitabı bir arkadaşım da görüp ödünç almıştım onun yorumu “aman aşk hikayesi” demişti.Haftalarca kitaplıkta bekledi ve sonunda “okuyup kurtulayım” dedim.Kitaplıkta okumadığım kitap bekleyince sanki bana kötü kötü bakıyormuş gibi geliyor.Neyse kitaba başladım ve ortalarına doğru gözlerim doldu.Kitabın sonunda da göz yaşlarım sel oldu.Belki de çocukluk aşkımın ölmesine şahit olduğum için olabilir.Eğer ölüm ile sonuçlanan bir aşk hikayeniz varsa asla tavsiye etmiyorum.O zamanlara geri dönmeniz aynı acıları yaşamanız kaçınılmaz.Duygusal boşluktaysanız ya da depresyon gibi halleriniz varsa okumayın (sanki herkesin psikolojisi düzgünmüş gibi ) aman neyse duygusal yönünüz karakteriniz de ağır basıyorsa okumayın ama değişik bir aşk hikayesi göz yaşlarım sel olsun diyorsanız kesinlikle okuyun. Kitabın bir de filmi var benim cesaretim yok ama sizi bilmem. Keyifli okumalar.
2023 5. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2023 17:09
Kitabın konusu kısaca,Kendine bir iş arayan iyi kalpli Lou Clark, en sonunda bacaklarını bir kazada kaybetmiş, yürüyemeyen bir erkeğe yardımcı olmak için işe girer. Orada da Will Traynor ile tanışır. En başta Traynor, Clark'dan haz etmese de zaman ilerledikçe aradaki bağ güçlenir ve birbirlerine aşık olurlar. Kitapta yazar, karakterlerin duygularını çok güzel bir şekilde aktarmış bize . Lou'nun hiç bitmeyen yaşam enerjisine hayran kaldım o buz kalpli ve asık suratlı will'i bile güldürmeyi başaran biri . Kitabını okuduktan sonra filmini de izlemenizi tavsiye ederim sonu çok daha farklı olsaydı keşke..
2022 19. kitabı
Spoiler Öncelikle filmini izlemiş ve sonunu bilen biri olmama rağmen her sayfada “Acaba? Bir umut var mı?” şeklinde okudum. Okuması keyifli bir kitaptı. Son kısımlarda çok ağlayacaksınız(buna kesinlikle değecek). Film aşırı iyi bir uyarlamaydı, çok keyifle izledim ama kitabını okumak karakterlerin zihinleri içerisinde gezmek çok ayrı bir olay. Bu yüzden filmini izleyip beğendiyseniz ya da izlemeden okumayı düşünüyorsanız kesinlikle aklınızdakini yapın. Bu kitabı okumak da, film uyarlamasını izlemek de kesinlikle sizi mutlu edecektir.
İnsan ve Duygular
2026 4. kitabı
Kitabi yeni bitirdim ve hala etkisindeyim. Ne desem az ne desem yetersiz gelir gibi hissediyorum. Sahaftan kitabi aldim ve eve giderken basladim okumaya sonra saatler geçti akşam oldu sonrada gece oldu derken artik uyumam gerekiyordu ama ben o evrenden çıkmak istemiyordum. Sonrasında kucağımda kitapla zaten uyuyakalmışım. Ertesi gun kahvalti bile yapmadan devam ettim okumaya ta ki kitap bitene kadar. Bir gunu bile doldurmadan bitti yani koca kitap. Sağ elimdeki sahifeler azaldıkça bitmesin bitmesin diye içimden sayiyordum. Malesef bitti. Sonunu tahmin edemiyorsunuz o yüzden iyice merak uyandırıyor içinizde. Son ana kadar vazgececek ve yaşama tutunacak hatta imkansız denen bir sey olmadığını ispatlayip iyileşecek diye umit ediyorsunuz. Ama çarpıcı ve dramatik bir son... bilmiyorum ben ne yapardim bu durumda. Evet bu sekilde yaşamak yaşam sayılmaz belki ama ailenin zaten depresyonda olan kişiye yasamini sonlandirabilme hakkı, iradesi vermeside bir yandan dogru, etik gelmiyor. Bu kaza belki sıradan yoksul yasamis bir insanın başına gelmis olsa bu kadar etkilemeyebilirdi. Ama önceki hayatınızda ekstrem hobileri olan sporla ilgilenen dünyayı gezme tutkusu içinde yaşayan birisi icin, ne kadar size hizmet edecek sonsuz sayıda insan olsada hayatin bittiğini düşünmeniz daha olası. Kitap boyunca sırıtarak okumuştum ama o son sayfadaki mektup... o mektupta gözünden yas akmayan içi sızlamayan duygularım var demesin. Bayıldım kısaca. Ve son olarak huzur icinde uyu Will.
Duygu ve Düşünce
2020 11. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2020 01:20
Yaşadığı trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olan Will ile bakıcısı Lou arasında geçen öyküyü yazar çok akıcı bir şekilde anlatmış. Ötanazi yapmaya kendini koşullandırmış olan Will’i, Lou yaşama döndermeye ve hayatı tekrar sevdirmeye uğraşırken; Lou Will sayesinde kendi potansiyelinin farkına varıyor. Bu kitap için kuru kuruya bir aşk hikayesi demek kesinlikle haksızlık olur. Okuduğumuz her sayfada tekerlekli sandalyeye bağlı kalmanın ve yaşamın tüm güzelliklerinden mahrum olmanın zorluğunu her zerrenizle hissediyor ve kendinizi birçok kez şükrederken buluyorsunuz. Bu kitabı bir sloganla anlatmaya çalışırsam; “asla durma, hayattan korkma ve cesurca yaşa.!” diye tamamlardım.
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201633,1bin okunma
Sonunu bildiğim halde güzel biter diye beklemenin hüznü var
2025 6. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 03:01
Bu kitap bir aşk hikâyesinden çok daha fazlası. Hayatla bağını koparmış Will ile kendi potansiyelini fark edememiş Lou’nun yolları kesiştiğinde, ikisinin de hayatı geri dönülmez şekilde değişiyor. Sevmenin bazen tutmak değil, özgür bırakmak olduğunu öyle sade ve içten anlatıyor ki... Her sayfası bir ders gibi. Bittiğinde boğazında bir düğüm, içinde derin bir boşluk ama aynı zamanda yaşama dair yeni bir bakış açısı bırakıyor. Uzun süre etkisinden çıkamayacağım kitaplardan biri oldu. "Cesur ol, daha fazla yaşa" cümlesi zihnime kazındı. Tavsiyem: Okurken kalbinizi açık bırakın. Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda gözleriniz nemli ama kalbiniz doludur. Senden Önce Ben tam da öyle bir hikâye… İlk başta sıradan gibi görünen bir romantik kurgu, sonlara yaklaştıkça derinleşiyor, insanın yüreğine ince ince dokunuyor. Louisa Clark, hayattan fazla bir beklentisi olmayan, küçük dünyasında mutlu olmaya çalışan bir kadın. Will Traynor ise başarılı, güçlü bir geçmişe sahipken geçirdiği kaza sonrası yaşamdan tamamen vazgeçmiş bir adam. Onları bir araya getiren şey, aslında sadece bir iş değil; kaderin iki zıt ruhu birleştirme çabası gibi. Bu hikâye bana sadece aşkı değil, insan iradesinin gücünü, yaşamanın ne kadar büyük bir cesaret gerektirdiğini, ama aynı zamanda birinin kararına saygı duymanın ne kadar zor olduğunu da hatırlattı. Kitabın en etkileyici yanı, duyguları dramatize etmeden, hayatın tam içinden anlatması. Jojo Moyes , karakterlerine adeta nefes veriyor. Will’in zekâsı, esprili ama kırılgan hali, Lou’nun neşesinin altında yatan özgüvensizliği öyle gerçekçi ki, okurken onların yaşadığını hissediyorsunuz. Son bölümlerde kalbim sıkışarak okudum. . Sonunda ise sadece üzülmedim; düşündüm, sorguladım ve bir parça değiştim. “Sevgi, bazen tutmak değil, bırakmak demektir.”
2018 2. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2018 15:40
Sanırım çoğu kişi bu kitabı okumuştur ,okumadıysa illaki duymuştur diye düşünüyorum . Çok duygulu yer yer eğlenceli bi o kadar da dramatik bir dünyaya davet ediyor yazar. Normalde bu kadar duygu karmaşasını pek sevmem ama o kadar hayatın içinden bir konusu var ki aksine bu karmaşa daha fazla kendimizden bir şeyler bulabilmemizi sağlıyor. Konusuna değinmem gerekirse Louise Clark ki kendisi çok sevdiğim bir karakter oldu , çalıştığı kafenin kapanması sonucunda yeni bir iş aramaya koyulur çünkü ailesine bakmak zorundadır. Sonunda bir iş bulur fakat bu iş hiç bilmediği ilk defa tecrübe edeceği bir iştir . Will Traynor çok yakışıklı,neşeli , sporu ve heyecanı seven bir iş adamıdır. Fakat geçirdiği bir kaza sonucu omuriliği zarar görür ve boyundan aşağı felç olur . Büyük bir travma ve depresyon yaşayan Will ötanazi yapmaya karar verir. Onun hasta bakıcısı olarak çalışmaya başlayan Louise onu bu karardan vazgeçirmek için elindem geleni yapmaktadır. Ben şahsen kitaba bayıldım. Çok akıcıydı duygularını inanılmaz karşı tarafa geçiren bir anlatımı vardı keza konusu da öyle. Sürekli bir olay döngüsü var ve her sayfada yeni bir heyecana kapılıyorsunuz . Sonu da harikaydı kesinlikle okunması gereken bir kitap bence. Bu kitabın filmide varmış ama onu kitap kadar güzel bulmamış izleyenler, tercih edenler olursa önce kitabı okumalı bence tavsiyemdir . İyi okumalar
·480 syf.·
2020 9. kitabı
Çok sevdim hem güldüm hem ağladım harika bir kitaptı. Ayrıca filmide var Filmini de izlemenizi tavsiye ederim. kitabın son sayfalarında gözlerim doldu, kendimi ağlamamak için zor tuttum. Ama tabiki de dayanamadım ve ağladım. Çok güzel duygular hissettirdi ... öyle ki, ölüme elindeki tüm manevi varlığını sunmuş olan bir insanı hayata tekrar döndürmenin mümkünatı yok.

Jojo MoyesYazar · 21 kitap
1969 Londra, İngiltere doğumlu olan Jojo Moyes yazarlık kariyerinde zirveye Senden Önce Ben romanı ile ulaştı. Yazarlık kariyerine 2002 yılında yayınladığı Sheltering Rain romanı ile başlayan ve o tarihten sonra bir çok esere imza atan ünlü yazar Türk okuyucuları ile en çok satan romanı olan Me Before You(Senden Önce Ben) ile buluştu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük beğeni toplayan kitaptan sonra Jojo Moyes'in Sevgilimden Son Mektup romanı da Türkçeye çevrildi. Jojo Moyes Romanları / Kitapları: Sheltering Rain 2002 Foreign Fruit 2003 The Peacock Emporium 2004 The Ship of Brides 2005 Silver Bay 2007 Night Music 2008 The Horse Dancer 2009 Sevgilimden Son Mektup - The Last Letter From Your Lover 2010 Senden Önce Ben - Me Before You 2012 Pari'te Balayı - Honeymoon in Paris 2012 Ardında Bıraktığın Kadın - The Girl You Left Behind 2012 The One Plus One 2014