Paranın YükselişiNiall Ferguson
Paranın Yükselişi: Dünyanın Finansal Tarihi
Merhaba arkadaşlar! Tunç Hocam’ın o muhteşem yayınlarından birinde not aldığım bir kitabı paylaşmak istiyorum: Paranın Yükselişi! Tunç Hocamızın entelektüel birikimine ve okuma zevkine her zaman hayran olmuşumdur. Onun tavsiyesi üzerine bu kitabı hevesle aldım, okudum ve inanın, beklentilerimi fazlasıyla karşıladı!
Ben her zaman bir konuyu anlamak için önce büyük resmi görmeyi, genelden özele ya da başlangıçtan bugüne bir yolculuk yapmayı severim. Finansal okuryazarlık da bu yöntemin tam merkezinde! “Para nedir?” sorusuyla başlayan merakım, beni avcı-toplayıcı atalarımızdan trampa paraya, oradan günümüzün dijital paralarına uzanan büyüleyici bir serüvene sürükledi.
Bu kitap, paranın dört bin yıllık destansı evrimini öyle bir hikayeleştiriyor ki, kendinizi adeta tarihin içinde bir finans gezgini gibi hissediyorsunuz. Niall Ferguson’un dediği gibi: “Bugünün finans dünyası, dört bin yıllık ekonomik evrimin sonucudur.” Paranın her değişimi, dünya düzenini ve insanlık tarihini yeniden şekillendirmiş. Kimine bolluk ve bereket, kimine yıkım ve fakirlik getirmiş.
Borçlanmanın bankaları, devlet tahvillerini, hisse senetlerini, sigorta ve emeklilik fonlarını nasıl doğurduğunu öğreniyorsunuz. Batı’nın finansal modeli, emperyalizmi ve küreselleşmeyi nasıl peşinden sürüklemiş, hepsi capcanlı örneklerle anlatılıyor. Üstelik “ayılar, boğalar, şişen ve patlayan balonlar” gibi kulağımıza çalınan ama içini tam dolduramadığımız finansal terimler, öyle güzel açıklanıyor ki, “Aaa, bu muymuş!” diyorsunuz. Ve en güzeli, bu hikayenin içinde bizlerin, yani bireylerin nerede durduğunu da net bir şekilde gösteriyor.
Dürüst olayım, sayılarla aram pek iyi değil. O yüzden finansal detayları sözel, hikayeleştirilmiş bir şekilde anlamaya ihtiyacım var. Paranın Yükselişi, tam da bu beklentimi karşıladı ve anlam dünyamı genişletti. Öyle bir kitap ki, bir kere okuyup rafa kaldıramazsınız; finans piyasalarına biraz daha hâkim olduğunuzda tekrar elinize almalısınız.
Eğer siz de paranın tarihini, finans dünyasının nasıl şekillendiğini ve bugünkü ekonomik düzenin köklerini merak ediyorsanız, bu kitabı kaçırmayın! Hem entelektüel bir yolculuk hem de finansal okuryazarlık için müthiş bir başlangıç. Tunç Hocam’a bu öneri için teşekkürler.
Paranın Yükselişi’ni hemen edinin ve Siz de okuduktan sonra yorumlarınızı paylaşın, merak ediyorum!