2025 4. kitabı
Raif Efendi’nin sessiz, içine kapanık dünyasının Maria Puder ile kesişmesi; başlangıçta dostluğun samimiyeti, ardından aşkın sarsıcı yoğunluğu ile örülüyor. Yazar, bu ikilemi öyle incelikle aktarıyor ki okur bir yandan karakterlerle empati kurarken, diğer yandan onların iç dünyasındaki gelgitleri derinden hissediyor. Romanın en çarpıcı yanı, sürekli bir bilinmezlik duygusu yaratması. Kitabın en olaylı kısmında okur, Raif Efendi’nin hikâyesinde umut taşırken, beklenmedik bir anda ölüm gerçeğiyle karşılaşıyor. Bu kırılma, yalnızca romanın dramatik etkisini artırmakla kalmıyor; aynı zamanda yaşamın beklenmedik yönlerini hatırlatıyor. Yazarın duygu aktarımındaki başarısı, kitabın sayfalarını merakla çevirmemi sağladı ve bolca alıntı yapmama neden oldu. Tek eleştirim, metinde yer alan yoğun eski kelimeler. Bu durum, zaman zaman okuma hızımı düşürdü ve akıştan kopmama sebep oldu. Yine de bu küçük zorluk, romanın etkileyici atmosferini gölgelemeye yetmedi. Kürk Mantolu Madonna, hem dil hem duygu açısından derin izler bırakan, bitirdiğimde uzun süre etkisinden kurtulamadığım nadir kitaplardan biri oldu. Yeni okuyacaklara şimdiden iyi okumalar diliyorum.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025375,9bin okunma