2025 65. kitabı
Klytaimestra! Herkesin zalim ve cani olarak gördüğü kadın! Peki bir kadın hatta bir anne nasıl bu hale gelir? Sanırım bu kitabı okumadan onu sadece bir katil olarak görürken okuduktan sonra bir kahraman olarak göreceksiniz. Klytaimestra, Sparta Kralı'nın en kuvvetli kızlarından biri. Helen'in ablası. Savaşçı karakteri sayesinde o dönemde babasına ve annesine bile kafa tutabilecek kadar isyankar. Sonra aşık olup Tantalos ile evlenir ve bir oğulları olur. Fakat zalimlikte sınır tanımayan Agamemnon, yine bu konuda ondan eksik kalmayan Kral ile anlaşır ve Klytaimestra'nın hem eşini hem de oğlunu öldürür. Çünkü gördüğü ilk anda Klytaimestra ile evlenmek ve o güçlü kadına sahip olmak ister. Ve düşünün ki tüm bunlara rağmen Klytaimestra ile Agamemnon evlenirler. Dört de çocukları olur. Klytaimestra'nın kardeşi Helen'in eşini aldatması nedeniyle Truva'da büyük bir savaş çıkar. Bu savaş esnasında eşinden Klytaimestra'ya bir not gelir ve kızları ile Akhilleus'un evlendirileceğini bildirir. Bunun üzerine savaş yerine giden Klytaimestra ve kızı İphigenia ise büyük bir tuzağın içine çekilir. Rüzgar çıkmadığı için savaşa başlayamayan komutanlar tarafından kızının kurban edilmesi kararı çıkar. Ve Klytaimestra'nın gözlerinin önünde kızı gelinlik içinde öldürülür. Ve Klytaimestra büyük acılar içinde Mykene'ye döner. Savaş on yıl sürer ve Agamemnon ne yazık ki savaştan galip bir şekilde geri döner. Fakat Klytaimestra artık nefretin bir sarmaşık gibi onu sarması nedeniyle bambaşka biridir. Asırlar öncesinde de kadınların verdiği mücadeleler aynı aslında. Eşitlik, adalet, sevgi ve saygı görmek. Klytaimestra bu anlamda çok mücadele veriyor ve kendi çocuklarını da oldukça güçlü bir şekilde yetiştiriyor. Sonunda hükmetmeyi kendi mücadeleleri sonucunda kazanıyor. Ve elbette çekilen bunca acı sonucunda aslında bir zalim de doğuyor. Çünkü intikam onu bir ateş gibi kavuruyor. Güçlü bir kadın olarak evlatları ve ondan alınan geleceğini bir şekilde geri almayı başarıyor. Sadece Klytaimestra değil Helen'le ilgili de birçok şey bilgi var kitapta. Kocasını bırakıp Paris ile kaçması ve bunun sonucunda büyük bir savaşı ateşlemesi, güzellik denince akla gelen kadınlardan olması ve daha birçok ailevi detayları öğreniyoruz. Bu kitaba sadece bir mitoloji kitabı demek haksızlık olur bence. Çünkü bu konuya ilgi duymayanların bile keyifle okuyacağına emin olduğum bir kurgu. Hikayenin kendi içindeki heyecanı ve sürükleyiciliği her okura hitap ediyor. Kitabı çok ama çok beğendim. Her bölümü keyifle okudum ve her bölümde de şaşırdım, etkilendim. Sadece hikayenin sonu böyle bitmiyordu benim araştırmalarıma göre. Özellikle mi böyle bitirildi yoksa benim okuduğum kaynaklar mı yanlış bilemedim. Ama tek bildiğim bu kitabı kesinlikle tavsiye ettiğim. Hatta şiddetle tavsiye ediyorum.
1000k
KlytaimestraCostanza Casati · İthaki Yayınları · 2025157 okunma