Klytaimestra

İngilizce

Kadının Öfkesi
·480 syf.·
2025 32. kitabı
Avcı Autonoe ile Çoban Aristaios’un oğlu olan Thebaili avcı Aktaion kendisinin ne menem bir avcı olduğunu ispata çalışırken kendini Tanrıça Artemis’in fevkine çıkarınca tanrıçanın tüm hiddetini üstüne çeker.Bu cüret yetmezmiş gibi ormanda geçirdiği bir gün derede yıkanan tanrıçayı gizlice izleyince Artemis’in sabrı tükenir, namı arşa çıkan hiddetini göstermekten geri durmayarak -mutat hünerini sergiler ve gaflete düşmüş ölümlüyü kendi köpeklerinin peşine düşüp parçalara ayıracağı bir geyiğe dönüştürür. Bilinmelidir ki tanrılarla aşık atacak kadar kendi seciyesinden bihaber olan faninin, günün sonunda insandan da aşağı bir merhaleye düşüp alaşağı edilmesi, tüm azametiyle gökyüzündeki görkemli tahtlarından ademoğlunun haline bakıp keyiflenen tanrılar için içten bile değildir. #283473974 Şan ve Şöhret Klytos : Meşhur Şanlı Mnester: Aşık, düşkün Klytaimnestra: Şan ve şöhreti arayan Leda ile Tyndareos’un kızı olan Klytaimnestra, Sparta’daki diğer kardeşleri gibi ailesi tarafından oldukça katı bir disiplinle yetiştirilir.Annesi tarafından aç bırakılır, öyle zamanlar olur ki günlerce gün ışığını göremez, hatta gaddar bir kahin tarafından acımasızca kırbaçlanır.Bir uçurum dibindeki cansız yatan insan bedenleri onun için bilindik bir manzaradır.Duygularını göstermek acizlik belirtisidir, ağlamanın bahsi dahi açılmaz.Tüm bunlar güçlü bir kadın olması ve ilerde güçlü çocuklar doğurması için gereken bir dizi önlemmiş gibi aldatıcı bir saikle geçiştirilir.Ona biçilen roller öylesine acınasıdır ki! #283388463 Soylu bir kralla evlenip babasının kuracağı siyasi ittifakların garantiye alınması için buna önayak olan bir uzlaşı nesnesi.Sorun çıkarmayan, darbelere dayanan, rıza göstermediğinde sonuçlarına katlanan. “Dünyanın
2025 41. kitabı
Klytaimestra, Sparta’nın disiplinli ve savaşçı ruhuyla büyür. Daha küçük yaşta dövüşmeyi, dayanıklılığı ve cesareti öğrenir. Onun gözünde hayat, zayıf olanı eleyen acımasız bir arenadır. Ailesi, özellikle kardeşleri ve halkı arasında gururlu ve güçlü bir konuma sahiptir. Sparta prensesi olarak, sevgi ve huzur umuduyla Tantalus ile evlenir. Ancak mutluluğu kısa sürer; siyasi entrikalar ve güç savaşları hayatına girer. Agamemnon’un gelişiyle hayatı altüst olur. Tantalus ve çocuğu vahşice ondan alınır. Bu, Klytaimestra’nın içindeki merhamet duygusunu yakıp yerine soğuk bir öfke yerleştiren dönüm noktasıdır. Zorla evlendirildiği Agamemnon ile ilişkisi sevgiye değil, güce ve zorbalığa dayanır. Mykene’ye gelin geldiğinde, hem yeni topraklara hem de yeni düşmanlara ayak uydurmak zorundadır. Gücü, sessizlikte ve gözlemde bulur. Kraliçeliğin yükü ağırdır ama politik zekâsını ustaca kullanarak halkın güvenini kazanmaya başlar Truva Savaşı için yel kesildiğinde, Agamemnon tanrılara adak olarak kızları İfigenya’yı kurban eder. Bu olay, Klytaimestra’nın öfkesini bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde alevlendirir. Artık sadece eşine değil, tanrıların acımasız düzenine de karşıdır. Agamemnon yıllarca Truva’da savaşırken, Klytaimestra Mykene’yi tek başına yönetir. Politik hamleleri, ittifakları ve saray içi güç oyunları ustalıkla kontrol eder. Bu yıllar onu hem halkının gözünde bir lider hem de düşmanlarının gözünde korkulan bir figür yapar. Aynı zamanda yeni bir bağ kurar—bu bağ ileride intikam planının parçası olur. Truva’dan zaferle dönen Agamemnon, yanında esir aldığı Prenses Kassandra ile gelir. Klytaimestra için bu hem bir ihanet hem de beklenen fırsattır. Yıllardır planladığı intikam anı gelmiştir. Agamemnon’u ve Kassandra’yı acımasızca öldürerek hem kocasının ihanetini hem de
2025 12. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 21:19
Bugüne dek Truva Savaşı'nı anlatan birçok kitap okudum. Her biri ayrı güzeldi. Ancak hiçbiri, savaşa gitmeyen, geride kalanları anlatmamıştı. İlk kez bu açıdan savaşı okuma şansım oldu. Bununla birlikte, Helen'in, diğer kitaplarda bahsedilmeyen diğer kardeşleriyle de tanışma fırsatı bulmuş oldum. Helen'in ablası olan Klytaimestra, çektiği tonla acıya rağmen çok güçlü bir karakter. Sadece bir kraliçe değil aynı zamanda anne, aynı zamanda da bir disiplinli bir savaşçı. Spoiler vermemek adına çok detay veremiyorum ancak kesinlikle kitabın sonu beni mutlu etti. Kitabın yazım dili akıcı, kitabın kendisi sürükleyici. Ben beğendim. Tarih ve mitoloji seven herkesin seveceğini düşünüyorum. Klytaimestra
·480 syf.·
2025 136. kitabı
Klytaimestra – Costanza Casati Puanım: 8/10 (Mitolojiye farklı bir açıdan bakmamı sağladı, güçlü kadın karakteriyle etkileyiciydi.) Herkese selam! Bugün sizlere mitolojideki en güçlü kadın karakterlerden birinin hikâyesini anlatan Klytaimestra’dan bahsedeceğim. Sparta Kralı’nın en kuvvetli kızlarından biri ve Helen’in ablası olan Klytaimestra, savaşçı, isyankâr, gerektiğinde anne babasına bile karşı çıkabilen biri. Önce Tantalos’la evlenip bir oğulları oluyor. Ama Agamemnon onu istediğine karar verince… hem eşini hem de oğlunu öldürtüp Klytaimestra’yı kendine alıyor. Kitabın en sarsıcı kısmı, kızları İphigenia’nın kurban edilişiydi. Annesinin gözleri önünde, gelinlik içinde feda edilmesi… O sahneyle birlikte Klytaimestra artık eski kişi değil. Nefret ve intikamla beslenen bambaşka birine dönüşüyor. Yıllarca süren savaş boyunca içinde büyüttüğü bu intikam, ona yeniden güç veriyor. Ama bu kez onda da yeni bir zalim doğuyor: intikam ateşi. Kitap sadece Klytaimestra’yı değil, Helen’i de farklı bir gözle ele alıyor. Paris’le kaçışı, güzelliğinin gölgesinde kalan tarafları, aileye etkisi… hepsi detaylı işlenmiş. Bence bu roman sadece “mitoloji” değil; tarihî, psikolojik ve feminist bir okuma deneyimi sunuyor. Kadınların asırlar önce de eşitlik, adalet ve saygı için verdiği mücadeleyi görmek çok etkileyiciydi.
Mitoloji
2025 66. kitabı
"Rotasından şaşmadan ilerleyen herhangi bir talih, gizli bir uçuruma sürükleyebilir. " #okudumbitti #nurdaningozuyle Mitolojik, savaş ,ve tarih ile ruhumuza dokunan bir roman. Hele bir de güçlü kadın varsa, okurken gurur duyuyorum. Klytaimestra Sparta Kralı'nın en güçlü kadını. En iyi dövüşen ,en çevik,hem savaşçı ,hem başarılı, zeki.. Çok şey ile sınanır,ailesi, eşi evladı.. Ülkesi,savaşlar.. Ben gerçekten Klytaimestra ile gurur duydum asla pes etmedi. İhanete uğradı yıkılmadı , vazgeçmedi intikamını aldı. Savaşçı Anne Katil Kraliçe Kraliçeler ya nefret edilir ya da unutulurlar. Ben hangisinin kendime daha uygun olduğunu zaten biliyorum... Bir kralın kızı olarak doğdum ama bir zorbayla evlendirildim. Tanrıları yatıştırmak adına çocuğumu kurban ederken kocamın yanında çaresizce durdum. Onun uzak diyarlarda savaşmasına tanıklık ederken içimde gittikçe büyüyen şiddet dolu düşüncelerle avundum. Çünkü bu, bana yapılan ilk kötülük değildi. Asla hak etmediğim bu yaşam beni yıkamayacak. Yavaşça yapıyorum planlarımı. Ama kocam zaferle döndüğünde artık önümde bir seçim var. Kaderimi kabul mü edeceğim yoksa intikam mı alacağım? Hangisini seçersem seçeyim, üzerime sıçrayan çamuru temizlemesi güç. Bu yüzden sabırla zamanımı bekliyorum. İntikam oyununda tanrıların elini zorlayacağım. Çünkü uzun zaman önce başkalarının hiç kavrayamadığı bir gerçeği kavradım: GÜÇ BANA VERİLMİYORSA, ONU KENDİ ELLERİMLE ALACAĞIM.  Madeline Miller’ın Ben, Kirke romanını sevenler için, antik dünyanın en korkulan kadın figürlerinden biri olan Klytaimestra’yı merkezine alan çarpıcı bir roman.
Puan vermedi
Antik Yunan mitolojisinde adını duymuş olabileceğiniz Klytaimestra, genellikle Agamemnon’un eşi ve kocasını öldüren kraliçe olarak anılır. Ancak bu roman, onu yalnızca “kocasını öldüren kadın” kalıbına hapsetmiyor; aksine, onu bir anne, savaşçı, kurban ve kraliçe olarak yeniden tanımlıyor. Yazar, Klytaimestra’nın ağzından anlatılan bu hikâyede, onun yaşadıklarını, kırılma noktalarını ve güç arayışını derin bir psikolojik çözümlemeyle sunuyor. Daha en başta, bir kralın kızı olarak doğup politik çıkarlar uğruna bir zorbayla evlendirilmesi, ardından çocuğunu tanrılara kurban vermek zorunda bırakılması, okuru sert bir duygusal zemine çekiyor. Klytaimestra’nın öfkesi ve intikam arzusu, salt kişisel hırs değil; adalet arayışının acımasız bir formu. Anlatım dili hem destansı hem de akıcı; tarihsel atmosfer ile karakterin iç sesi arasında iyi bir denge kurulmuş. Özellikle Klytaimestra’nın monologları, hem dönemin acımasız politik ortamını hem de tanrılarla insanlar arasındaki güç oyunlarını çok etkileyici biçimde yansıtıyor. Bu roman, Klytaimestra’yı sadece “kral katili” olarak değil, yaşadığı tüm trajedilere rağmen iradesini koruyan, kendi gücünü yaratmayı seçen bir kadın olarak yeniden tanımlıyor. İntikam hikâyesi olarak başladığı noktada, aslında bir özgürleşme ve kendi kaderini yazma destanına dönüşüyor. While reading Clytemnestra, I felt deeply connected to both the harsh atmosphere of the ancient world and to Clytemnestra’s powerful, angry, yet fragile spirit. You have brought her to life not merely as a “mythical figure,” but as a flesh-and-blood woman who does not hide her justified anger and chooses to write her own destiny. The historical depth in your storytelling, the way you convey the character’s inner voice so vividly that it resonates in the present day,
2025 49. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 18:54
Klytaimestra Eser; Sparta Prensesi Klytaimestra’nın hayatını ve onun çevresinde şekillenen mitolojiden hakim olduğumuz pek çok konuyu ele almaktadır. Klytaimestra; Miken kralı Agamemnon’un karısı, Truva savaşına neden olan Helen’in kardeşidir. Agamemnon ile olan evliliğinden olan çocukları: Elektra, Orestes, Khrtsothemis, ve İphigenia’dır. Eser; Klytaimestra ile Helen’in gençlik yıllarından başlamaktadır. Klytaimestra ilk aşkı Tyndareus ile evlenmiş, bir de çocukları olmuştur. Fakat o sırada Agamemnon ve Menelaos kardeşlerin Sparta’ya gelmesiyle ortalık karışmıştır. Menelaos Helen’e, Agamemnon da Klytaimestra’ya göz koymuştur. Agamemnon Sparta kralı ile işbirliği yaparak Klytaimestra’nın hem eşini hem de bebeğini öldürmüş, onunla zorla evlenmiştir. Klytaimestra böylece Miken kraliçesi olmuş, babasının ihanetiyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır… Agamemnon, Truva Savaşındayken tek başına ülkeyi yönetmek zorunda kalmış, bir kadın olarak kendi hakkı için pek çok erkeğe kafa tutmuştur. Yaşadığı kayıplara ve uğradığı ihanetlere rağmen hep dik durmaya çalışmıştır. O yüzden böyle güçlü bir kadının hikayesini okumak, olaylara bir de onun gözünden bakmak çok güzeldi. İyiki okudum diyorum. Ayrıca eserde; İason ve Medea’ın hikayesi Paris ile Helen’in kaçması, Truva Savaşı’na hazılık ve savaş sonrasına kadar pek çok önemli olaya da yer verilmiştir.
2025 137. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 14:18
Herkese Merhaba Bugün sizlere Costanza Casati kaleminden Klytaimestra kitabının yorumu ile geldim Ağustos ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 480 sayfalık bir kitap •Mitolojinin en güçlü kadın figürlerinden biri olan Klytaimestra'yı genellikle "hain" bir kraliçe olarak tanırız, ancak bu kitapta hayatını kendi bakış açısıyla okuyacağız. •Bir kadının acısı, bir annenin intikamı ve bir kraliçenin gücü... O, sadece bir eş ve bir anne değil, aynı zamanda kaderine meydan okuyan bir savaşçı. •Klytaimnestra, Sparta Kralı Tyndareos ve Kraliçe Leda'nın kızıydı. Savaşçı bir kültürde yetişen ve diğer Yunan şehirlerindeki kadınlara göre daha özgür, güçlü ve zeki bir Sparta prensesi. •Çok sevdiği ilk aşkı Maionia Kralı Tantalos ile evlenerek bir oğulları olur. Ancak bu aşk uzun sürmez. Mykene Kralı Agamemnon, Tantalos ve oğlunu öldürerek Klytaimestra'yı zorla karısı yapar. Klytaimestra'nın bu kaybı onu derinden etkilese de nefreti ve intikam alma arzusu hep diri kalır. •Yıllar ilerlemekte, Truva Savaşı kapıdadır. Ama Agamemnon'un aklında başka bir plan vardır. Klytaimnestra'ya, kızları İphigenia'yı kendisine göndermesini ve onu tüm Yunan savaşçılarının en büyüğü olarak bilinen Akhilleus ile evlendireceğini bildirir. Evlenmek üzere Aulis'e sunaklara götürüldüğüne inanan İphigenia, Truva Savaşı için tanrılara kurban edileceğinden habersizdir. •Truva Savaşı on yıl sürer. Olaylardan sonra tüm sevgisi nefrete dönüşen Klytaimestra, kocasının kuzeni Aegisthus ile intikam alma zamanını beklemeye başlar. Agamemnon'un savaştan dönüşüyle birlikte artık istediğini alma vakti gelmiştir. •Yaşadığı acılar ve trajediler yüzünden intikamcıya dönüşen bir kadın aynı zamanda haksızlığa karşı bir adalet arayışçısı. Klytaimnestra'nın yaptıkları haklı bir intikam mıydı, yoksa bir cani eylemi mi? •Kronolojik
2025 65. kitabı
Klytaimestra! Herkesin zalim ve cani olarak gördüğü kadın! Peki bir kadın hatta bir anne nasıl bu hale gelir? Sanırım bu kitabı okumadan onu sadece bir katil olarak görürken okuduktan sonra bir kahraman olarak göreceksiniz. Klytaimestra, Sparta Kralı'nın en kuvvetli kızlarından biri. Helen'in ablası. Savaşçı karakteri sayesinde o dönemde babasına ve annesine bile kafa tutabilecek kadar isyankar. Sonra aşık olup Tantalos ile evlenir ve bir oğulları olur. Fakat zalimlikte sınır tanımayan Agamemnon, yine bu konuda ondan eksik kalmayan Kral ile anlaşır ve Klytaimestra'nın hem eşini hem de oğlunu öldürür. Çünkü gördüğü ilk anda Klytaimestra ile evlenmek ve o güçlü kadına sahip olmak ister. Ve düşünün ki tüm bunlara rağmen Klytaimestra ile Agamemnon evlenirler. Dört de çocukları olur. Klytaimestra'nın kardeşi Helen'in eşini aldatması nedeniyle Truva'da büyük bir savaş çıkar. Bu savaş esnasında eşinden Klytaimestra'ya bir not gelir ve kızları ile Akhilleus'un evlendirileceğini bildirir. Bunun üzerine savaş yerine giden Klytaimestra ve kızı İphigenia ise büyük bir tuzağın içine çekilir. Rüzgar çıkmadığı için savaşa başlayamayan komutanlar tarafından kızının kurban edilmesi kararı çıkar. Ve Klytaimestra'nın gözlerinin önünde kızı gelinlik içinde öldürülür. Ve Klytaimestra büyük acılar içinde Mykene'ye döner. Savaş on yıl sürer ve Agamemnon ne yazık ki savaştan galip bir şekilde geri döner. Fakat Klytaimestra artık nefretin bir sarmaşık gibi onu sarması nedeniyle bambaşka biridir. Asırlar öncesinde de kadınların verdiği mücadeleler aynı aslında. Eşitlik, adalet, sevgi ve saygı görmek. Klytaimestra bu anlamda çok mücadele veriyor ve kendi çocuklarını da oldukça güçlü bir şekilde yetiştiriyor. Sonunda hükmetmeyi kendi mücadeleleri sonucunda kazanıyor. Ve elbette çekilen bunca
1000k
2025 31. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 11:00
Selam sizleri bugün Sparta ‘nın güçlü prensesi Klytaimestra ile tanıştırmak istiyorum. Savaşçı kimliğiyle öne çıkan prenses babasının da gözbebeğidir. İlk eşi Tantalos ile mutlu bir birliktelik yaşarken Mykene kralı Agamemnon tarafından eşi ve çocuğu öldürülür. Ve Klytaimestra bu caniye zorla eş olarak verilir. Bu olaydan sonra babasının aslında onu sevmediğini düşünür. Bu kadar acı yetmezmiş gibi birde Truva savaşı öncesinde kızı Iphigenia Kral babası Agamemnon tarafından Tanrılara kurban edilir. Kral uzun yıllar Truva savaşında iken Mykene’yi Klytaimestra yönetir. Bu kadar acı karşısında kayıtsız kalamaz kimse. Elbette oda içinde kin, öfke ve intikam duygularını besledi, büyüttü ve intikamını aldı. Mitolojide onu kral katili olarak biliyoruz ama o sizce de acılı bir anne, yaslı bir eş, güçlü bir kraliçe ve savaşçı bir prenses değil mi? Klytaimestra’nın yanında güzeller güzeli Helen’nin mücadelesine de yer verilmiş. Truva Savaşının sebebi Helen gibi gösterilse de aslında bu savaşı zaten yapmak istiyor fakat geçerli bir sebep bulamıyorlarmış. Helen, Truva Prensi ile kaçınca aradıkları fırsatı bulmuş olmuşlar. Benim gibi mitoloji severlere tavsiye ederim çok akıcı ve sürükleyiciydi, büyük bir keyifle okudum.