İnsan Dışılık
2025 20. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 00:00
Eser, trafik ışıklarında yeşil yanmasına rağmen hareket etmeyen bir sürücünün aniden beyaz bir körlük içerisinde kalmasıyla başlıyor. Normalde körlüğün karanlık olmasına tezat olarak yazar kitaptaki körlüğü bize aydınlık şekilde tasvir ediyor. Sonrasında ise ilk körle temasta bulunan herkes körleşmeye başlıyor. Kitap farklı karakterleri dış görünüş, ünvan veya başka sıfatlarla bize tanıtıyor. Bu bilinmeyen körlüğün bulaşıcılığıyla beraber ülkenin bakanlıkları alarma geçiyor ve tüm körleri aynı yere toplayıp hastalığın çözümü bulunana kadar da dışarı çıkmamalarını sağlıyor. Kitaptaki tavsirler ve olay anlatımı o kadar tatmin ediciydi ki bunun bir filmi yapılsa iyi izlenir diye düşünürken bunun bir filminin yapıldığını da öğrendim. Anlaşılan o ki bu fikir ilk benim aklıma gelmemiş… Kitap o kadar korkunç olayları da barındırıyor ki insanların farklı durumlarda ne kadar hayvani güdülerle hareket ettiğini de anlatıyor. Açıkçası bu bağlamda midemi bulandıran ve içimi acıtan çok fazla şey olduğu için kitabı okurken zihnimde canlandırmak bile fazlasıyla üzücüydü, filmini izlerken gözyaşlarıma hakim olabileceğimi sanmıyorum. Kitap boyunca her şeyiyle gerçek bir distopya yaşanıyor.
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma