·128 syf.····Okunma: 15 Ağustos 2024 00:00 “Bütün anneler içlerinde kızlarını ve bütün kızlar da içlerinde annelerini taşırlar” Carl G. Jung
Kitaptan bir alıntıyla başlamak istedim. Ben kitabı biraz aile dizilimi konusuyla da bağdaştırdım. Geçmişte yaşadığımız olayların bugünümüzü nasıl etkilediği ve bu olaylardan ya da günümüzün popüler deyişiyle travmalardan nasıl kurtuluruz onlardan bahsediyor. Nasıl etkilediği konusu çeşitli hikayelerle işlenmiş. Yazarı, Psikoloji bilimi uzmanı Betül Demirkıran Dündar. Kendisinin de yaşadığı hayat hikayesini eklemiş aynı zamanda.
Bu kitabı benim de bir kızım olduğu ve başlığının oldukça ilgimi çekmesi üzerine almıştım. Bir de üstüne ben de annemin kızıyım sonuçta :)
Psikoloji alanında uzmanlığı olan bir hocam şöyle demişti bir eğitimde ve çok etkilenmiştim. “Bir zamanlar anne ve babanız da birer çocuktu. Onların da hayalleri, özlemleri, yapmak istedikleri, yapamadıkları, söylemek isteyip de söyleyemedikleri, heyecanları, korkuları vardı. Belki bazı istediklerini yaptılar belki yapamadılar. Ne olursa olsun, yaşadığınız her şeyi ebeveynlerinize bağlamayın. Onlar, kendi dönemlerinin en iyi ebeveynleriydiler. Siz de kendi döneminizde öylesiniz. Sizin kendi iradeniz var ve bunu değiştirmek sizin elinizde. Ne siz onlarsınız, ne de çocuğunuz siz olacak. Bunu böyle düşünün ve çocuklarınızı da kendi istediğiniz bir birey gibi yetiştirmeye çalışmayın.”
Bunun üzerine daha fazla bir şey yazmak gereksiz olur sanırım. Psikoloji alanına ilginiz varsa veya bu tip konuları merak ediyorsanız okumanızı tavsiye ederim.