“Yeni yaptırdığı dolgularıyla yüzü yalbır yalbır, bir ay parçası gibi parlıyor. Ona “Senin adın artık Gülten değil Ayten olsun” demek istiyorum. Demiyorum. Ama yer çekimi diye bir şey var Gülten. Kartal kalkar, etler sarkar. Kestir, biçtir, askıya aldır… Nereye kadar?”
Başar Başarır bu kitabıyla 2014 Yunus Nadi Öykü Ödülü almış. Kitabın daha ilk satırlarında sesli gülmeye başladığımda, “Vay canına” dedim. “Daha başı böyleyse sonuna kadar neler olacak”
Kitapta birbirinden farklı 9 uzun öykü var. Güldürürken de düşündüren bir kitap. Örneğin, en başta yaptığım alıntının bulunduğu Seher isimli hikaye, kadın, erkek ilişkilerini ve evlilikleri ele alıyor. Seher ile Gülten eşlerinden epeyce dertliler.
Kitaba ismini veren Teklifinizle İlgilenmiyorum öyküsü, orta yaş krizine girmiş Reha Bey’i anlatıyor. Eytan’ la başı dertte Reha Bey’ in :)
Müzedeki Çocuk hikayesinde açıkçası gülmedim, o biraz yaralayıcıydı. En son ‘Hangi Şeyler?’ hikayesi ise gezi olayları döneminde geçen bir aşk hikayesi. Kahrolsun bağğzı şeyler, Orama toma burama to gibi dönemin mizahına dokunmuş.
Bu kitap tam bir kara mizah. Keyfinizi katlamaya, beyninizdeki serotonin seviyesini arttırmaya birebir. Bunun dışında günlük hayattan ya da dedelerin, anneannelerin yani eski insanların kullandığı o deyimleri, atasözleri çok yoğun bir şekilde kullanmış.
Ancak;
Kitabı bir kaç sayfa okuduktan sonra, nasıl olur da bu kitap sadece iki baskıyla kalmış olabilir diye düşünmüştüm. Çok keyifli çünkü. Fakat sonlara doğru argo ve küfür kota sınırımın haddinden fazla aştığını, artık bir yerde can sıkıcı (yani benim öyle bir küfür dağarcığım yok) boyutlara geldiğini fark ettim. Kitap aşırı keyifli fakat argoyu neredeyse her iki satırda bire kadar düşürmesi beni biraz irite etti. Kullanılan deyimler ve atasözleri de oldukça argoydu. Belki de bu sebeple diye düşündüm sonra.
İşin aslı ben Cem Yılmaz’ ı çok sevmeme rağmen, son filmini çok sevememiştim bu nedenle. Ama evet aşırı da gülmüştüm bazı sahnelere.
Yani demem o ki, argoya küfüre takılmayacaksanız okuyabileceğiniz çok ama çok keyifli bir kitap.