Müslüman Olmak ve Müslüman Kalmak
2025 32. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 17:38
Geçen yıl başlayıp ilk 50 sayfadan sonra okumayı bıraktığım bu yıl "artık bu kitabı bitirmem lazım" diye tekrar başlarken önce biraz sıkıldığım sonra sayfaların nasıl ilerlediğini anlayamadığım, daha sonra içimden "biraz daha yavaş ilerleyip sindirerek okumalıyım" dediğim kitap. Sonradan müslüman olan insanların kitapları hep dikkatimi çekmiştir. Mesela Altay Cem Meriç Peygamberliğin İspatı kitabında kendi müslüman oluş hikayesine çok kısa değinerek büyük oranda oryantalistleri hedef alır, onların Peygamberimiz hakkındaki bazı iddialarına cevap verir ve konu bağlamında karşı tarafa sorular yöneltir -ki bu sorular en az cevaplar kadar dikkat çekicidir. Yine bir örnek verecek olursak Hamza Andreas Tzortzis, Hakikatin İzinde isimli kitabında İslamın önünde engelleri kaldırmak için hedef kitlesi ateistlerdir. Jeffrey Lang diğer iki yazardan farklı olarak dışarıya değil kendi içimize bakarak yazıyor. Batı'da müslüman olan birinin karşılaşacağı olası sorunlar, müslüman toplumun dağınıklığı ve sonradan müslüman olanlara destek olurken yetersiz kalmasıyla ilgili eleştiri yapmaktan ziyade içini dökmüş gibi. Müslüman olanların neden müslüman olduklarını değil nasıl müslüman kaldıklarını sormamız gerektiğini söyler ve bu soruya cevap verir. Bu insanlar zorluk çekseler bile müslüman olarak kalmaya devam ederler çünkü Kur'an'la samimi bir bağ kurmuşlardır. Hepimiz ayetlerin mealini pekçok kez okumuşuzdur hatta bazı yerlerde hayrete düştüğümüz bile olmuştur. Mesela şöyle bir ayetle karşılaşırız "İnsan, Rabbine karşı pek nankördür." burada içimizden deriz ki 'gerçekten de öyle' ardından içimizden geçeni okumuşçasına bir ayet gelir "Şüphesiz buna kendisi de şahittir." Ancak Jeffrey Lang'ın bizim okuyup geçtiğimiz yerler üzerinde nasıl durduğunu gördüğümüzde anlarız ki bu adam gerçekten ayetler üzerinde ciddi ciddi düşünmüş. Üzücü olansa yazar kitabın tamamında Kur'an'ın üslubu, okuyucuyu nasıl etkilediği, hangi ayetlerden bizim anlayamadığımız hangi sonuçların çıkarıldığı gibi konular üzerinde yoğunlaşmaz. Bazen dini konulardaki düşüncelerinden bahsederken bazen de ilk müslüman olduğu zamanlarını anlatır. Kitabı okurken hemen her bölümde sonradan müslüman olan insanları psikolojik açıdan anlayabilmemize yardımcı olabilecek örneklerle karşılaşırız. _______________ Beni İslam'a götüren şeyin içimdeki derin bir acı ve boşluk olduğunu ve İslam'da kalmama sebep olan şeyin ise Allah'ın karşı konulmaz sevgisi olduğunu bilin istiyorum. (286.s)
Din
Melekler Bile SorarJeffrey Lang · Profil Kitap · 202189 okunma
Kübra︎
Kur'an'ı okuyarak İslam'a geçmiş olma deneyimime dayanarak konuşuyorum: Bu kitap beni öylesine etkiledi ve kendisine iman etmeye o kadar mecbur bıraktı ki, aynısını daha başka sayısız Amerikalıya yapmaması için bir neden görmüyorum. (336.s)
Çok güzel bir inceleme olmuş, okuma listeme aldım ✨
Kübra︎
Umarım faydalı bulursun 🥰