Beklentilerimin üzerinde
2025 2. kitabı
Kimler asker olmalı? Günümüzde toplumun güvenliği için savaşıp ölenler, o toplumun en fakirleri ve iktidara/güce en uzak olanları. Peki bu ne kadar adil? Gençliğimden beri şehitlerin fotoğraflarını gördüğümde içim dağlandı. Hepsi de çakı gibi yakışıklı delikanlılardı. Yaşlandıkça, inanç ve ideolojilerden sıyrıldım ateist oldum. Üzüntümün yerini öfke aldı. Şehitler üzerinden ailelerine söylenenler öfkemi hep daha fazla arttırdı. Çünkü bu sözlerin arkasında iktidar ve sermaye sahiplerinin hiç sorgulanmadığını gördüm. Hatta ellerindeki gücü ve sermayeyi şehit kanları üzerinden arttırdıklarını görünce çıldırdım. Ama bir türlü bir toplum için kim savaşmalı, yönetim, asker ve sivil halk arasındaki ilişki nasıl olmalı tam olarak kafamda oturtamadım. Düşündüğüm ve duyduğum her tezin kafamın içinde anti tezini rahatça yaratabiliyordum. İşte bu kitap, bütün bu vurdu kırdının alt metninde bu soruna cevap arıyor. Hatta kendince çözüm bile sunuyor. "Nasıl toplumsal bir sistem ile ilerlemeliyiz ve bu sistemde söz sahibi olacakları ne belirliyor?" Verdiği cevap doğrudur dememekle beraber kafamı açtığını söyleyebilirim. Karakterimizin hikayesi ilerledikçe kitap, bu sorulara mikro düzeyden başlayıp makro düzeye doğru cevaplar veriyor. Arıyor demeyeceğim çünkü baya bunu aşama aşama neden böyle olması gerektiğini anlatıyor. Komik olansa kitabın başında gösterilen apolitik aile ve kafası bu konularla basmayan sadece duyguları ile karar alan ana karakter, kitabın uzayda geçecek olan yüzeysel bir aksiyon olduğu izlemini veriyor. Fakat bunu bile politik bir alt metin olarak okudum. "Neden savaşan ve ölenler hep gençlerdir?" Askeri bilim kurgu denilince akla karakterleri, diyalogları ve kurgusu yüzeysel kitaplar gelir. Bunun en büyük suçlusunun, bu kitaplardan uyarlanan filmler ve diziler olduğunu düşünüyorum. Yıldız Gemisi Askerleri, türünün ilk akla gelenlerinden olsa bile uzun süre bu sebepten dolayı elime almamıştım. Belki de daha gençken okusaydım, aklımda böceklerle savaşan süper kıyafetleri olan askerler kalacaktı. Neden bir bilim kurgu klasiği olduğunu asla anlamayacaktım.
Yıldız Gemisi AskerleriRobert A. Heinlein · İthaki Yayınları · 2016476 okunma