2025 24. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 20:10
Bir uzun hikaye (Novella) Yılmaz'ın yazın politikasını üç ilke şekillendirmektedir: (1) Anlatı, hakiki bir hikâye üzerine inşa edilmelidir. (2) Yazar, anlatısını, bilinen sınırların ötesine uzanacak şekilde kurmalıdır. (3) Anlatı, dünyanın bilinen hâlini kurgu vasıtasıyla yeniden şekillendirip, okuyucunun kendi gerçekliğini askıya almasını ve sorgulamasını sağlamalıdır. Çerçici isimli novella, bu politikanın ilk ürünüdür. Kitabın girişinde bu tanıtım yer alıyor. Anlatı hakiki mi değil mi tartışılır. İnanmak isteyene Türk efsanesi gibi bir eser. Olağanüstü olaylar var ama acaba gerçek olabilir mi, diye sorguluyorsunuz. Yazar, anlatısını bilinen gerçek dünyanın üstünde bir yerde konumluyor. Gerçekliği sorgulamamızı istiyor. Çerçici: eski zamanlarda insanların ihtiyacı olan şeyleri köy köy dolaşıp ulaştıran kişidir. Benim köyümde bu gelenek at sırtında olmasa bile kamyonet yardımıyla sürdürülüyor. Eserin içinde çerçici var ama bu iblise halk tarafından verilmiş bir isim. İnanışa göre bir sıkıntını gidermek için Çerçici'ye gidip karşılığında kendinden bir şey vererek o sıkıntını ortadan kaldırabilirsin. Eserin kahramanı Kenan kızının sıkıntısını gidermek için bir gece Çerçici'nin yoluna çıkar. Hikaye buradan sonra gelişir. Eser 77 sayfa. İki saat gibi bir sürede okudum. İnsanı yormayan bir anlatımı var. Recep Yılmaz'ı okurken eski Türk yazarlarından birini okuyormuş gibi hissettim. Dili kullanımındaki ustalığını okumak keyifliydi. Hikaye çok sade ama okurken insanda bir sonraki aşamada neler olacak acaba, merakını uyandırıyor. Benim için okuması keyifliydi.
ÇerçiciRecep Yılmaz · Ötüken Neşriyat · 2021113 okunma
Akşama toplantıda görüşmek üzere!