Bakkhalar✯✧.*☆—
(Spoiler yok)
"Şair eserlerini sevinç içinde yaratmalıdır, kendisi dertli olursa başkalarını nasıl sevindirebilir?"
"Her şey parçalanıp dağılır, fakat tohumdan yeni bir bitki, kalpten yeni bir insan doğar."
"Kötülük güpegündüz de yapılabilir."
"İnsani tutkular tanrılara yakışmaz."
Tanrı olduğunu iddia eden biri size "Dualarında bana da yer, beni de an, beni de tanrın olarak kabul et ve bana katıl." dese tepkiniz ne olurdu?
Dionysos, bir tanrı olan Zeus ve ölümsüz kadın olan Semele'nin oğludur. Birçok surete bürünebilir, iki şahsiyetlidir. Şarap ya da bağ bozumu tanrısı olarak bilinir. Demeter ile ilişkilerinden dolayı da bitkilere can özü verdiği de iddia edilebilir.
Dionysos, onu kabul etmeyenleri çıldırtır ve cezalandırırdı. Bakkhalar da bunu ele alıyor: Onu kabul etmeyen Thebai kralı Pentheus'u cezalandırıyor. Onunla beraber Kadmos ve kızları da kitabın sonunda cezalandırılır.
Giriş kitap adına güzel olmuş. Birçok not tuttum, araştırma yaptım. Belki biraz daha detaya girilebilirdi ya da sadece ben fazla meraklıyım, bilgiler yeterliydi. Çeviri bazında bazı kelimeler Türkçe'de başka şekilde vardı. Araştırma yaparken onların sıklıkla farklı şekilde kullanıldığını görsem de öyle aman aman bir farklılık değildi. Belki telaffuza göre şekil almıştır ve kitap olduğu gibi kullanmıştır (araştırmaları genelde Türkçe arattım), çeviri konusunda yetkin biri değilim. Ve Dionysos hakkında çok az Türkçe içerik var, üzüldüm.
Konuşmaları hızlı okuttu kendini, uzun olanlar bile. Yazıldığı dönem de göz önüne alınınca bence fena bir iş çıkarılmamış. Birçok yerin altını çizdim, köşelere notlar sıkıştırdım hatta başka bir yere de ayrı notlar tuttum.
Bakkhalar ve Dionysos hakkında daha fazla araştırma ve okuma yapmak istiyorum. Bu kitap güzel bir başlangıç oldu. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.