2025 9. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 00:17
Louisa May Alcott’un 1868 yılında yazılmış yazdığı Küçük Kadınlar romanında March ailesinin evine konuk oluyoruz. Dört kız kardeşin yaşadığı bir evde bir yıl boyunca aile yaşantısını ve ev hallerini okuyor olsak da arka planda Amerikan İç Savaşı devam ediyor. Yazarın yaşam hikayesi de aslında neden bu temada eser verdiğini bizlere açıklıyor. Kölelik nedeniyle çıkan Amerikan İç Savaşı yazarın yaşamında önemli bir yer tutuyor. Babası kölelik karşıtı hareketin ilk temsilcilerinden… Kendisi de iç savaş yıllarında aktif hemşirelik yapmış. Romanın yazıldığı yıllara baktığınızda dünya tarihinde bir yenilik dönemi olduğunu anlamak mümkün. Kadınlar, savaş sonrasında toplumda var olmaya, çalışma hayatına katılmaya başlıyorlar. Yazar da o yıllarda annesi ile birlikte çalışma hayatına başlıyor ve birkaç yere eserlerini gönderiyor. Küçük Kadınlar kitabındaki karakterlerde bu biyografik izleri rahatlıkla görebiliyoruz. Küçük Kadınlar Alcott’un en bilinen eseri. Dilimize de ilk kez Belkıs Sami tarafından 1925 yılında çevrilmiş. Harf inkılabının ardından da 1931 yılında Latin harfleri ile tekrar yayımlanmış. Romanda, babaları iç savaşa katılan dört kız kardeşin anneleriyle birlikte hayatta kalma mücadeleleri anlatılıyor. İçinde bulundukları toplumsal koşulların yanı sıra bu kızların çocukluktan genç kızlığa geçişine tanık oluyoruz. Kadın kimliğinin inşası açısından oldukça önemli bir roman olduğunu düşünüyorum. Çünkü dört kız kardeş ile birlikte anne karakterinin oldukça güçlü, çalışkan donatılması kendi kimliğimizi oluşturma da bizlere de yol gösterebilecek güce sahip. Kitap boyunca çok güzel mesajlar verilmiş. Özellikle kadının çalışma hayatına katılması roman boyunca sık sık vurgulanmış. Bunun yanı sıra ev emeğinin önemine de dikkat çekilmiş. Romanda evlilik konusuna ilişkin bakış açısı da benim en sevdiğim noktalardandı. Bir aile kurarken bunun maddiyata dayalı değil, sevgiyle beslenmiş, sevgiye dayalı bir aile modelinin ne kadar önemli olduğuna değinilmesi benim için kıymetliydi. Jo, kitap boyunca benim en sevdiğim karakter oldu. Aslında her karakterde kendinizden bir parça bulmanız mümkün. Keskin bir ayrım yapmak pek mümkün olmuyor. Ancak cinsiyet kalıplarının dışındaki hali, dışa dönük ve cesur olması, sivri dili, bağımsız karakteri ile Jo gerçekten favorimdi. Özellikle kitaplara olan tutkusu da ona kendimi daha yakın hissettirdi. Bayan March ise öyle güzel bir anne profiliydi ki… Fedakar bir anne modeli görsek de çocuk eğitiminde dayaktan cezadan uzak bir tutumla destekleyici, anlayışlı, kızlarını yeteneklerini geliştirmeleri için cesaretlendirici olması onu çok sevmemi sağladı. Fedakarlık, çalışkanlık, vatanseverlik gibi birçok erdemli değerin anlatıldığı bu roman hem geleneksel hem modern çizgiden parçalar taşıyor. Özellikle gençlik yıllarında okuduğunuzda size çok şey kazandıracak bir roman.
Küçük KadınlarLouisa May Alcott · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202019,5bin okunma