etrafa kayıtsızlaşmak aşkın özü değil midir?
2025 6. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 09:34
Gurur ve Önyargı bir seneye yakın bir süredir kütüphanemde bulunan ama henüz okumayı düşünmediğim bir kitaptı. Hep erteliyordum. Çok yazık! Keşke çok önceden okusaymışım. Her cümlesi, her satırı beni kendine aşık etti. Okurken gülümsediğim, heyecanlandığım ve sinirlendiğim yerler oldu. Ne zevkti ama! Yazar dönemi, hisleri öyle güzel tasvir etmiş, anlatmış ki inanılmaz bir tat aldım okurken. Daha önce bir klasiki bu kadar beğendiğimi hatırlamıyorum. Böylelikle Jane Austen en sevdiğim yazarlardan biri oldu ki bu onun ikinci romanı, benimse okuduğum ilk romanıydı. Mr. Bennet'in her cümlesi bir daha herhangi karakterden bu kadar etkilenemem dedirtti. Lydia, Mrs. Bennet, Lady Catherine ise sevmediğim karakterler listesinde ilk sırada yerlerini aldılar. Elizabeth'le aynı şeyleri düşünmenin verdiği hoşluk ise bir başkaydı. Kitabı okuduğum zaman oradaymış gibi hissettim. Aileden biriymişim gibi. Bu da yazarın kaleminin sihri tabii ki. 200 küsür yıl önce yazılmış bir kitaptaki düşüncelerin hala var olması da insana tuhaf hissettiriyor açıkçası. Kızlarını sırf evlilik olsun diye evlendirmeye çalışan aileler hala var ve Mrs. Bennet onların bir temsili idi benim için. Mr. Darcy ve Elizabeth arasındaki konuşmaları okumak, ardından Mr. Darcy'nin ona yavaş yavaş tutulması o kadar güzeldi ki... Kitabı her şeyiyle çok beğendim ve kesinlikle bu Jane Austen'in okuduğum son romanı olmayacaktır.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,7bin okunma
Filmini de izlemeni tavsiye ederim