2025 81. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 14:56
Pera Palas: Beyoğlu’nun Batılılaşma Hikâyesi adlı kitap, İstanbul’un en ikonik yapılarından biri olan Pera Palas Oteli’ni merkeze alarak Beyoğlu’nun ve dolayısıyla Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde İstanbul’un batılılaşma serüvenini ele alıyor. Kitap, 180 sayfalık bir tarih incelemesi olarak, Pera Palas’ın sadece bir otel olmaktan öte, bir dönemin sosyal, kültürel ve politik dönüşümünün sembolü olduğunu vurguluyor. Öztürk, akıcı ve sürükleyici bir üslupla, otelin 1895’teki kuruluşundan itibaren Osmanlı’nın son dönemlerinde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Beyoğlu’nun nasıl bir batılılaşma merkezi haline geldiğini anlatıyor. Kitapta, Pera Palas’ın, Orient Express yolcuları için inşa edilmiş lüks bir mekan olmasının yanı sıra, batıya öykünen bir toplumun ruh halini yansıtan bir sahne olduğu belirtiliyor. Vals ve tango gibi batılı danslarla başlayan bu süreçte, zamanla 'Kaşık Havası' ile yerel kimliğin yeniden yüzeye çıktığı gibi çarpıcı gözlemler, dönemin kültürel ikilemlerini başarıyla ortaya koyuyor. Kitap, tarihi bir anlatıyı hikâyeleştirerek sunarken, Beyoğlu’nun nostaljik mekanları (Markiz, Lebon, Tokatlıyan gibi) üzerinden bölgenin alafranga yaşam tarzını ve bu tarzın zamanla dönüşümünü de inceliyor. Öztürk’ün çalışması, sadece tarih meraklıları için değil, İstanbul’un kültürel geçmişine ilgi duyan herkes için keyifli ve bilgilendirici bir okuma sunuyor. Ancak, kitabın daha çok popüler bir anlatım tarzına yaslanması nedeniyle, derin akademik analiz bekleyen okurlar için biraz yüzeysel kalabilir. Genel olarak, İstanbul’un batılılaşma sürecine dair sade ama etkileyici bir perspektif sunan bu kitap, özellikle Beyoğlu’nun tarihine meraklı olanlar için önerilir. İyi okumalar..
Pera PalasKemal Öztürk · İBB Kültür Yayınları · 201038 okunma