Tarihsel Bir Çılgınlık mı, Kolektif Bir Çığlık mı?
2025 25. kitabı
Jean Teule Jean Teulé – Dansa Davet “İnsanlar dans ediyor çünkü başka hiçbir şey yapacak güçleri kalmadı. Açlık ve sefalet, ritimle birleştiğinde tek çıkış yolu bedenin çılgınca hareketleri oluyor.” 1518 yazında Strazburg’da yüzlerce kişi günlerce durmadan dans etti. Bu olay tarihe “Dans Vebası” olarak geçti. Jean Teulé, Dansa Davet’te bu trajik olayı kara mizahın sert diliyle anlatıyor. Romanın merkezinde Enneline var: yoksulluğun, çaresizliğin ve adaletsizliğin kurbanı bir kadın. Onun başlattığı dans, kilisenin baskısına ve toplumsal eşitsizliğe karşı farkında olunmadan başlayan bir sessiz isyana dönüşüyor. Teulé’nin dili grotesk, zaman zaman rahatsız edici olabiliyor. Toplumsal bir histerinin hangi noktaya gelebileceği açısından da oldukça düşündürücü bir noktayı işaret ediyor: Delilik dans edenlerde mi yoksa onları bu hale getiren düzende mi? ________________________________________ Kişisel Yorum Kitap bana şunu düşündürdü: Tarihin en garip olaylarından biri olan “Dans Vebası”, aslında bugün hâlâ yaşadığımız kitlesel histerilerin ve toplumsal çöküşlerin simgesi. Yazar, insanlığın çaresizlik anlarında akla gelmeyecek davranışlara sürüklenebileceğini çarpıcı bir dille göstermiş. Özellikle Enneline karakteri uzun süre aklımdan çıkmayacak. Kara mizahı seven, tarihin sıra dışı olaylarına merak duyan herkes için güçlü bir roman. Dansa Davet
Dansa DavetJean Teule · Sel Yayıncılık · 202011,1bin okunma