2025 30. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 17:18
. ”Aşkla ölüm birbirinin düşmanıdır..” ️Evet,coğrafya kaderdi ama tarih de kaderdi.Ne yazsam az kalacak hala boğazım düğüm düğüm. Benim için bir kitaptan daha fazlası oldu,sanki bir senfoni dinledim bir başyapıt… II.Dünya savaşı sırasında batırılan bir mülteci gemisi STRUMA…Yarım kalan hayatlar,hayaller,umutlar ve yaşanmışlıklar… ️Almanya doğumlu yaşlı profesör Maximilian’ın 60 yıl sonra Amerika’dan İstanbul’a gelmesiyle başlar hikâye. STRUMA Köstence Limanı’ndan ayrılırken bir çok kişi el sallıyordu.Bunlardan bazıları,yeterli para bulamadığı için kendi orada kalan ve çocuğuna,eşine veda eden insanlardı.Demek ki satılan sadece yolcu bileti değildi.Aynı zamanda zulümden kurtulmak isteyen insanlara yalancı bir umut da satılıyordu… Mari Ayşe Nadia... Dini, dili, ırkı farklı, fakat acıları ortak olan üç kadın. Yıllar önce yaşanmış bir aşkın trajedisi, uzun bir yolculuk, Nazi Almanyası, sürgünler ve ölümlerin bir keman sesinde buluşması… Dil,din,ırk ayrımı,kadının toplumdaki yeri ve değersizleştirilmesi,kendi çıkarları uğruna insanların nasıl da canavarlaştığını ortaya çıkaran;buram buram tarih ve aşk kokan bu eseri anlatmaya kelimelerim kifayetsiz kalıyor… Ara ara ünlü edebiyatçılar ve ünlü düşünürlerin kısa kısa hikayelerine yer vermesi muazzamdı.. Kalbimi yatıştırmak imkânsız gibi geliyor bana…ve benim kalbim o sahilde kaldı..Yıllar sonra tekrar okurum dediğim eserler arasında… Son olarak bu güzel eserde bana eşlik eden sevgili kitap dostum Nrgnbkn ‘a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum…yine beraber hüzünlenip,son sayfayı birlikte kapattık..
SerenadZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 2021163,9bin okunma
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi yüreğine sağlık caniçim 🥹💜
Pelin K.
🥹🫠elimden geldiğince caniçim😌🙏🌸😍