Herakleios Tarihi Kitap Yorumu :)
2025 3. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 19:57
Herakleios TarihiHerakleios Tarihi Herakleios tarihi 7. yüzyılda yaşamış Ermeni Psikopos Sebeos tarafından yazılmış bir eserdir. Bu eseri değerli kılan şey o zamanki Ermenistan toprakları üzerinde Arap egemenliğini ele alan ilk eserlerden olmasıdır. Sebeos kitabı şahit olduğu ya da duyduğu şeyleri olduğu gibi aktararak yazmıştır yani içinde kurgusal bir şey bulunmuyor. Bu kitabı okumaktaki amacım Hz. Muhammed'den bahseden ilk batılı eserlerden biri olmasıydı. Ancak sadece bir sayfasında bahsediyor. Bu nedenle biraz hayal kırıklığı oldu. Zaten kitabın ismi Herakleios Tarihi ama Bizans İmparatoru Herakleios bile kitabın sadece %40'lık kısmında var. Kitap genel olarak o zamanki Sasani devleti, ağırlıklı olarak Sasani İmparatoru 2. Hüsrev'in faaliyetleri, o zamanki Bizans imparatorluğu ve Sasani imparatorluğu ilişkileri ve biraz da Hz. Muhammed ile yükselen Arap egemenliğini anlatırken Ermeni halkının ve o zamanki Ermenistan topraklarının bunlardan nasıl etkilendiğinden bahsediyor. Yani doğrudan bilimsel bir tarihi kaynak olarak değerlendirilemez, okurken sanki tanıdığım birisi bir şeylerden bahsediyormuş gibi hissettim. Ancak tarih kitaplarına kaynak sağlamış, bu nedenle önemli bir eser. Kitabı okurken ele aldığı yüzyıldaki önemli Bizans ve Sasani imparatorlarını bilirseniz daha rahat okursunuz. O dönemle ilgili araştırmalar yapan biriyseniz ve kaynak arıyorsanız okuyabileceğiniz bir kitap. Eğer İslam tarihi ile alakalı bir şeyler arıyorsanız ilk etapta daha farklı eserlere yönelmenizi tavsiye ederim.
Herakleios TarihiSebeos · Ayışığı Kitaplığı · 20194 okunma