1984 – George Orwell
2025 8. kitabı
George Orwell’in “1984” romanı, geleceğe dair karanlık bir hayal değil, insanlığın dikkat etmezse yaşayabileceği bir kâbusun hikâyesi. Kitap, “Büyük Birader” adı verilen görünmez ama her yerde var olan bir gücün yönetiminde geçen, özgürlüğün yok olduğu, düşüncelerin bile denetlendiği bir dünyayı anlatıyor. Başkahraman Winston, bu baskıcı düzende çalışan sıradan bir memur. Görevi, geçmişi değiştirmek; yani tarih kitaplarını iktidarın istediği şekilde yeniden yazmak. Ama içindeki sorgulama isteği, onu bu çarkın içinde huzursuz kılıyor. Bir süre sonra Winston, hem sisteme hem de kendi korkularına karşı savaşmak zorunda kalıyor. Roman, yalnızca politik bir hikâye değil; aynı zamanda insan ruhunun nasıl kırılabileceğini, gerçeklerin nasıl çarpıtılabileceğini gösteren güçlü bir uyarı. Orwell’in dili akıcı ve doğrudan. Okurken sık sık durup “Bu sadece bir kurgu mu, yoksa yavaş yavaş buna mı gidiyoruz?” diye düşünüyorsun. “1984”, özgürlüğün değerini, gerçeğin önemini ve düşünmenin kıymetini unutturmayan bir eser. Kapatınca, çevrendeki dünyaya biraz daha dikkatli bakmana neden oluyor. Ahsen Erdoğan
1984George Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021200bin okunma