···Okunma: 18 Ağustos 2025 16:29 “Belki”… sadece bir roman değil; Türk tarihine tutulmuş bir hafıza feneri!
Sema Soykan bu kez sayfalara aşk değil; barut kokusu, direniş çığlığı ve vatan sevdası taşıyor.
14 Ağustos’ta Turan Güneş’in kızından ilhamla verilen “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla Mehmetçik yeniden Kıbrıs’a ayak basarken, şanlı Türk bayrağı bir kez daha yavru vatanın semalarında gururla dalgalanıyor. Soykan; 1958’de tutuşan fikrî kıvılcımı, 1963 Kanlı Noel’de kurşunlara hedef olan çocukların çığlıklarını ve Kıbrıs Türkü’nün onuruna sahip çıkan destansı direnişini satırlara kazıyarak, kanla yazılan bir tarihi yüreklerimize yeniden mühürlüyor.
Bu kitapta:
EOKA cellatlarının vahşeti
TMT’nin çelikten iradesi
Türkiye’nin boyun eğmeyen Karaoğlanı Bülent Ecevit
Kanla kazanılmış bir devletin doğuş sancısı
Ve Kıbrıs Türk halkının kültürel hafızasına nakşedilmiş gelenekleri, acıları, umutları var.
Belgelere dayalı bu eser; yalnızca tarihsel değil, kültürel derinliğiyle de unutulmaya yüz tutmuş bir acı mirası gün yüzüne çıkarıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler, Kıbrıs’a dikkat ediniz; bu ada bizim için çok önemli” sözü çınlıyor her satırda…
Çünkü biliriz ki: Vatan, hatırlayanların yüreğinde; bayrak, gölgesine sahip çıkanların başı üzerinde yaşar.
Kalemine, cesaretine, yüreğine sağlık @semasoykan
En sevdiğim alıntı " Vatan sağ olsun... Üç kelimede vatanları uğruna can verenler sayesinde sağ kalanları anlatabilen, ne engin bir cümle. Vatan sağ olduysa altında binlerce asker, evlat şehit yattığı, binlerce er gazi olduğu içindir." ( sayfa 153)