Bir Kıbrıs Romanı

Doğan Kitap

“Belki”
2025 44. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 23:36
Bir Kıbrıs Romanı.. Anavatandaki ‘keşke’lerden, yavru vatandaki ‘belki’lere uzanan zorlu, onurlu ve umut dolu bir yolculuk… Hem roman okuyup, hem sıkılmadan tarihimizi öğrenmek istiyorsanız, tüm gerçekleriyle, kanıtlanmış kaynakçalarıyla kesinlikle önerdiğim bir kitap. ‘Belki’ ile Kıbrıs’a ait aslında ne kadar az şey bildiğimi fark ettim. Gerçeklerle sarsıldım. Çok iyi analizler yapılmış. Yer yer Osmanlı Tarihinin bilinmeyenlerine tanıklık edip, Kıbrıs’ta yaşananlarla yüz yüze geliyorsunuz. İnsan öğrenince, aynı zamanda öğretmek de istiyor. Onun için bol bol alıntılar paylaştım burada. O kadar dolu dolu bir kitap ki, ne yazsam eksik kalır. Tavsiye etmekten ziyade, elimden gelse herkese zorla okutmak isterdim.:) Sema Soykan’ı bu kitabı yazmaya yönelten sebep, Atamızın Kıbrıs’a işaret etmesi olmuş. Atatürk’ün buradaki sözü, ‘Efendiler! Kıbrıs’a dikkat ediniz. Kıbrıs düşman eline geçerse, ikmal yollarımız kapanır. Bu ada bizim için çok önemlidir!’ yazarımızda merak uyandırıp, bu adayı daha derinden araştırmaya yöneltmiş. Ve tam 2,5 yıl araştırmaların sonucu, gün yüzüne çıkan, yıllardır bizlere yanlış öğretilen tüm bu bilgileri bir kitapta toplamış ve paylaşmış. Yazarın kendisi de belirttiği gibi, amaç düşmanlık tohumları ekmek değil. Bizlere yansıtılan her türlü kirli bilginin doğru öğretilmesidir. Bizler haberlerin çarpıtılmasıyla maalesef ki çoğu bilgiyi doğru duyamıyoruz. Ve geçmişimiz unutulmamalı, sorgulanmalı. Çünkü bu topraklar bize Ata’mızdan emanet, korumak da bir nevi vaziyettir. Atatürk’ün sağlığında önem verdiği iki yer vardı; biri Hatay, diğeri de Kıbrıs’tı. İkisi de şuan üzerinde oyunların oynandığı, 3 dinin de kutsal sayıldığı ve stratejik olarak konumları nedeniyle de önemli yerlerdi. 1571’de Osmanlı Kıbrıs’ı aldı, 50.000 şehitle fethetti. Neden
Edebiyat - Roman - Tarih
2025 136. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 23:13
BELKİ-SEMA SOYKAN,496 sayfa ”Bayrağı hür dalgalanan ülkelerin halkları da hür olur…” Anavatandaki “Keşke”lerden,yavru vatandaki “Belki’lere uzanan zorlu,onurlu ve umut dolu bir yolculuk… Bu bir Kıbrıs romanı ,Kıbrıs’ın tarihi gerçeklerini anlatan,orada yapılan soykırımları anlatırken tarihte gizli saklı kalmış bir çok gerçeği de ortaya çıkarıyor.Ayrıca çok büyük bir aşkınkavuşamayan iki aşığın romanı..: Sema Soykan ‘ın Keşke romanından sonra okuduğum ikinci kitabı…Son sayfayı da okuyup kitabın kapağını kapattığımda ben ne okudum dedim.Tarih,kurgu,gerçek,bir soykırım,bir milletin yeniden var olma savaşı,Yavru Vatanımız K.K.T.C’nin yıllar boyu yaşadığı acılar,göçler,Avrupa ve BM’lerin iki yüzlülüğü,timsah gözyaşları ve dört kadının muhteşem hikayesi… Belki sadece bireysel bir aşk ve bekleyişin değil ;Kıbrıs’ın parçalanmış geçmişin de romanı gibidir.Kitapta geçen her “belki” sadece bir kişinin değil bir halkın sustuğu,ertelediği,geleceğe bıraktığı hayalleri de içinde taşır. Roman bir kadının kalbine sıkışan yarım aşk hikayesini ve kendi yaşamındaki gizli kalmış sırlarıbilinmezlikleri,hiç duymadığı gerçekleri anlatırken bir yandan da 1974 Barış Harekatı,1964-1974 yılları arasında Kıbrıs Türklerinin yaşadığı soykırımları ,savaşın gölgesinde büyüyen kuşakları ve yerinden edilmiş hayatları da gözler önüne seriyor.Ayrılıklar sadece insanlar arasında değil ;topraklar,aileler ve kimlikler arasında da yaşanır. Bu kitapta bizi neler bekliyor? Yarım kalmış aşklar Kıbrıs’ın bölünmüş kimliği Göç,sürgün ve bekleyişler Sessiz kadınların sesi Romanda bir kadının yarım kalmış aşkını okurken aynı zamanda bir adanın bölünmüşlüğünü ve halkının sessiz çığlığını da okuyoruz. Herkesin içinde bir “belki” vardır;peki onunla yüzleşmeye cesaretiniz var
2025 16. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 22:32
Bitti. Ama öyle bir bitti ki anlatması kısa hissettirdikleri baya uzun. Yavru Vatan diyoruz Kıbrıs’a ama neler sığdırmış, ne acılar ,ne sıkıntılar. Unutulmuş hatta çoğunu bilmediğimiz olayları mükemmel bir kurgu ile harmanlayıp anlatıyor. Daha farklı göze bakmama sebep oldu diyebilirim. Okumayana , düşünene şiddetle tavsiyedir. Kapanışı kitabında son sözü ile yapıyorum. ‘Bu ada bizim için çok önemlidir’ Mustafa Kemal ATATÜRK
Bir Ada, Bir Vedâ ve Bitmeyen Bir Belki
2026 94. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 13:16
​Sema Soykan’ın Belki isimli romanını elime aldığımda, kapağında sadece bir isim değil, bir coğrafyanın kaderini taşıdığını hissettim. Kıbrıs... Akdeniz’in ortasında hem çok kalabalık hem de yapayalnız bir ada. Soykan, bu eserinde bizi 1974’ün tozlu yollarından, barut kokan sokaklarından geçirip kalbin en kuytu köşesindeki o ince sızıya; acabalara ve belkilere bırakıyor. ​Kitap, siyasi bir anlatının ötesine geçerek insan ruhunun işgalini anlatıyor. Sınırlar sadece topraklara çizilmez; en derin yaralar, sevdiklerinden koparılan insanların ruhuna çekilen tel örgülerdir. Soykan’ın dili o kadar zarif ki, acıyı bağırmadan, usulca fısıldayarak anlatıyor. ​Bazen hayat, sadece bir 'belki'nin üzerine inşa edilen koca bir bekleyişten ibarettir. ​Bu alıntı, kitabın omurgasını oluşturuyor. Karakterlerin her biri, aslında gerçekleşmeyeceğini bildikleri mucizelerin peşinde, bir ihtimalin gölgesinde yaşıyorlar. Bu belki, bizler için hem bir umut ışığı hem de bitmek bilmeyen bir işkenceye dönüşüyor. ​Roman boyunca Kıbrıs, sadece bir dekor değil, canlı bir kahraman gibi karşımıza çıkıyor. Yasemin kokularına karışan barut isi, o masmavi denizin kıyısında biriken hüzün... Soykan, adanın parçalanmışlığını bireyin içsel parçalanmışlığıyla muazzam bir dengede tutuyor. ​Toprak paylaşıldı, sınırlar çizildi ama gökyüzünü nasıl böleceklerdi? Kuşlar hâlâ aynı yere uçuyordu. ​Bu cümledeki o naif isyan, savaşın anlamsızlığını ve insan doğasının aidiyet arzusunu çok çıplak bir şekilde yüzümüze vuruyor. Yazar, politik kavgaların arasında kaybolup giden küçük insan hikâyelerini devleştiriyor. ​Belki, okurken boğazınızda bir düğüm bırakan o meşhur geçmişe özlem duygusunu iliklerinize kadar hissettiriyor. Geri dönülemeyecek olanın, kaybedilmiş olanın ve artık yabancılaşmış olan
Yarım Kalan Duyguların Adı: Belki
2026 31. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 20:00
Belki ile ilgili ne yazsam eksik kalacak gibi hissediyorum, çünkü bu kitap bende tek bir duygu bırakmadı; okurken de bittikten sonra da içimde birbirine karışan pek çok şey oldu. Öncelikle şunu söylemeden geçemem; bu kitabı okumadan önce yazarın Keşke kitabını okumak bence çok daha anlamlı olur. Çünkü Belki’nin içinde öyle ince, öyle kıymetli bağlar var ki… O bağlantıları fark edince hikâye daha derin, daha hisli bir hâl alıyor. Yoksa sanki bir şeyler eksik kalmış gibi hissedilebilir. Ben kitabı okurken en çok şunu düşündüm: Meğer ne kadar az şey biliyormuşum… Kıbrıs’ın geçmişine, orada yaşananlara dair bildiğimi sandığım her şey aslında yüzeyde kalıyormuş. Rumlarla Kıbrıs Türklerinin bir zamanlar bir arada, huzur içinde yaşayabildiğini okumak içimi ısıtırken; sonrasında yaşananlar, dış güçlerin müdahaleleri ve insanların maruz kaldığı acılar boğazımda koca bir düğüm bıraktı. Yazar, o dönemin siyasi atmosferini anlatırken asla boğmuyor insanı. Tam aksine, olayların içine usulca bir aşk hikâyesi yerleştiriyor. Öyle abartılı değil, öyle gösterişli değil… Ama tam da olması gerektiği gibi naif. Belki de bu yüzden daha çok etkiliyor. Çünkü bir yanda yaşanan onca acı, diğer yanda filizlenen bir sevgi… İnsanın içi hem ısınıyor hem de sızlıyor. Bazı bölümlerde gerçekten durup düşündüm. Okuduklarımın ağırlığıyla sayfayı kapatıp nefes almak istedim. Özellikle yaşanan zulümleri anlatan kısımlar… İnsanın kalbine dokunmadan geçmiyor. Ama tam da bu yüzden kıymetli bu kitap; sadece bir hikâye anlatmıyor, unutmamamız gereken bir geçmişi de hatırlatıyor. Kitapta beni en çok etkileyen duyguyu belki şöyle anlatabilirim: “İnsan bazen en çok ‘belki’ kelimesine sığınır… çünkü kesin olan her şey biraz daha acıtır.” Bu cümle kitabın ruhunu çok güzel özetliyor gibi geldi bana.
2025 31. kitabı
Sevgi, kapısının önünde hiç tanımadığı bir adamı gördüğünde kim olduğunu bilmese de onu daha önce gördüğüne emindir. Karşısındaki kişi Yiğit’tir. Onu çok iyi tanımasına rağmen hayatında hiç yüz yüze gelmemiştir. Yiğit’in Sevgi’ye bir teklifi vardır: İngiliz bir kadın, Kıbrıs’ın geçmişine dair bir film çekmek için adaya gelecektir ve bu filmde ona en iyi rehberlik edecek kişinin Sevgi olduğuna inanmıştır. Sevgi’nin içi her ne kadar bu işe pek ısınmasa da teklifi kabul eder. Daha önce belirledikleri kişilerle birlikte İngiliz kadın Sarah’ı da alarak; 1958, 1963 ve 1974 yılları arasında yaşanan savaşın insanlarda bıraktığı izleri, yaşanan acıları ve kayıpları, siyasi oyunları, Kanlı Noel’i, EOKA terörünü, Türk halkının maruz kaldığı işkenceleri ve zorunlu göçleri adım adım dinleriz. Zuhal, Sümer Öğretmen, Matematik Osman, Tomris Hanım, Terzi Süha ve daha birçok kişinin hayatına dokunan bu tanıklık, okuyucuyu derinden etkiler. Ancak beş günlük bu süreç, hiç beklenmedik bir olayla sarsılır. Kapalı Maraş’a gidecekleri gün Sarah ansızın ortadan kaybolur. Herkes büyük bir şaşkınlık yaşarken, Sevgi'nin hisleri bir kez daha onu haklı çıkarır. O andan itibaren hepsi sırlarla dolu bir çıkmazın içine düşer. İki ay sonra Yiğit yeniden Sevgi'nin kapısını çalar. Peki, bu defa geçmişte bıraktıkları neleri ortaya çıkaracaktır? Yazarın her kitabı mı hem öğretici hem de bu kadar etkileyici olur! Sema Soykan’ın yıllarca araştırarak, ilmek ilmek emek verdiği, adeta bir bilgi hazinesi olan bu kitap; yalnızca bir roman değil, aynı zamanda bir tarihe tanıklık… Kıbrıs’ta yaşananları çoğumuz az çok biliriz ama bu kitapla birlikte o dönemleri yaşayan insanların gözünden görmek, onları dinlemek ve hissetmek bambaşka bir şey. Okurken içim sızladı, yaşananları hayal etmek bile yeterince
Kıbrıs
2026 30. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2026 22:58
"Efendiler Kıbrıs'a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir." Mustafa Kemal Atatürk. Bilgim olduğunu düşündüğün bir konuya neredeyse tamamen yabancı olduğumu anlamama sebep oldu #k:492586. Aslında yakın tarihimizin en önemli olaylarından biridir, Kıbrıs Barış harekatı ve konunun çok ince detaylarını bilmesemde bir büyük bir kısmına hakim olduğunu düşünürdüm. Sema Soykan Belki ile beni yanılttı. Aslında bir roman ama gerçekler üzerine kurulu. Kitabın ilk bölümlerinde yaşananları anlatmak gerektiği için roman kurgusu çok geride kalmış. Zaten bu yaşananların bir roman kurgusu da anlatılması mümkün mü bilemedim. Kitabın son bölümünde roman tarafı da toparlanmış. Tam olarak nasıl ifade etmeliyim bilemiyorum ama bir roman okuyacağım derken hem roman okudum hemde yakın tarihimizle ilgili çok güzel bir tarih dersi aldım. Okumayı düşünenlere şimdiden keyifli ( okurken konular çok keyifli değil ama) okumalar.
2025 121. kitabı
Yazarın okuduğum her kitabından ayrı bir tat aldım. Her biri benim için ayrı bir yolculuktu. Bu kitapta da kapağı kapattıktan sonra uzun süre etkisinden çıkamayacağımı biliyorum. “Belki” Kıbrıs Türklerinin yaşadıklarının çok ötesinde acılar, kayıplar, sıkıntılardan büyük izler bırakacak içinizde bir yerlerde. Büyük bir yara. Kapanması zaman alacak belki de en ufak bir dokunuşta kanayan bir ize dönüşecek, içten içe ince bir sızı bırakacak anılar. Kitap büyük bir emekle hazırlanmış. Çünkü içerisinde anlatılan bazı detaylar ciddi bir araştırma gerektiriyor. Tüm yokluğunun içinde aşklar da var. O kadar enkazın arasında güzel duygulara rastlamak da güzel oluyor. Ama zaten yaşamın gerçekleri de böyle değil mi? İnsan en kötü ortamda bile devam edebilmek için bazı duygulara sarılmak durumunda. Dolayısıyla içerisindeki hikayenin her detayını çok sevdim. Geçmişi unutmamak adına önemli bir eser olduğunu düşünüyorum diğer yandan. Çünkü tarihsel gerçeklik hiçbir zaman değişmez, yeni baştan yazılmaz. Bu yüzden yaşanılanları hatırlamak gerekir. Elbetteki tüm gerçekliğiyle. Unutulmamak, hissedilmek, yalnız bırakılmamak ve anlaşılmak dileğiyle bu hayatta. Okuduklarınızdan çok etkileneceğinize eminim. Belki bazılarını duydunuz ama ilk kez okuyacağınız kısımları da olacaktır. Bir kurgu içerisinde yaşamın gerçekle olan bağı çok acıtıyor. İnsanların yaşadıkları acıların tarif yok. Kelimelerle ifade etmek nedense bana haksızlık gibi geldi şu an yaşananları düşününce. Çünkü ne yazsam az kalacağını biliyorum. İnsanın insana yaptığı zulmün nedenlerini düşünüyorsunuz en çok okurken. Neden onca şey, ne için? O kadar acının karşılığına bedel olacak en ufak bir neden bile bulamadım düşününce. Keşke insan insanı daha çok sevse bu yeryüzünde…
2026 22. kitabı
Merhaba bugün sizlere çok sevdiğim @semasoykan Hanım'ın kaleme almış olduğu "BELKİ" kitabı ile geldim. Tarihi romanları seviyorum hele ki gerçeklik payı olanlara bayılıyorum. Bu kitabımız da bir Kıbrıs Romanı. Benim için oldukça duygusal bir okuma oldu. Bu kitap bir romandan çok daha fazlası, tarihi olaylar ile kurgulanmış gerçekler. Konu 1958 1974 yılları arasında Kıbrıs'ta geçiyor.O dönem yaşanan acılar, yaptırımlar ve insanlık savaşı ile harmanlanmış bir kurgu ile Kıbrıs'ın çalkantılı dönemini okuyoruz. Sarah, İngiliz bir kadındır ve geçmişte Kıbrıslı bir Türk olan Süha ile aşk yaşamıştır.Yıllar Sonra Sarah'ın Kıbrıs'a dönmesinin sebebi küllenmiş bir aşk mı yoksa arkasında başka sırlar mı var? Kıbrıs'ta Süha'nın kızı sevgi ile iletişim kurar.Bu iletişimi Anavatan'dan gelen bir Mücahit olan Yiğit aracılığı ile yapar. Kıbrıs'a geliş nedeni olarak Kıbrıs'ın geçmişine ve özellikle Kıbrıs'ın çalkantılı dönemine dair gerçekleri ortaya çıkaran bir film için araştırma yapmak olduğunu söyler. Tabii sırların kabına sığmamak ve taşmak gibi bir özelliği var. Kitap ilerledikçe gerçekler gün yüzüne çıkıyor ve kırgınlıklar başlıyor. Romanın en güçlü tarafı,büyük olayları bireysel hayatların içinden göstermesi. Anlatım dili sade ama duygusal yoğunluğu yüksek. Karakterlerin iç çatışmaları okurken insanın içine işliyor. Yani kitap tarihsel arka planı olan ama odağında insan ve duygu olan muhteşem bir kurgu. Kesinlikle yazarın kalemi ile henüz tanışmayanların tanışmasını tavsiye ederim. Yazarın,yayınevinin ve sevgili Merve emeğine sağlık. @dogan_kitap @herayokuyanlarkulubu
BelkiSema Soykan · Doğan Kitap · 2025579 okunma
“Bu Ada Bizim İçin Çok Önemlidir”
·496 syf.·
2025 502. kitabı
Şuraya bir inceleme de ben bırakıyorum Belki birilerinin görüp okumasına vesile olurum. Öncelikle kitabın yazılış amacından bahsedelim: “Efendiler Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir.” Mustafa Kemal Atatürk “Kıbrıs Tarihi’nin romanını yazmamda ilk ve en önemli etkendi ATA’mızın bu sözü.” Sema Soykan Benim bu kitabı okumamdaki etkenler ise; Sema Soykan’nın kitaplarını son derece titizlikle yazdığını, araştırmalarını yine aynı titizlikle yaparak eserlerini mükemmel bir şekilde okurlarına aktardığını bilmem Öteki Şeylerin Tarihi, Keşke özellikle okuduğum bu iki kitabı da çok titiz ve özenliydi. Ayşe Kulin az söylemiş bir taşla çok daha fazlası var. (Kuşları vurmayın atasözü mahiyetinde de olsa içim gitti içim :( ) Kıbrıs Türkleri’nin Onurlu Mücadelesi’ni bu yüzden Sema Soykan’ın anlatımından okumak istedim. Kıbrıs’ın stratejik konumunun önemini, tarihini, kültürel zenginliklerini, turizmini, onurlu ve haklı mücadelesini, üç kuşak üzerinden anlatan bir eser. Dededen toruna üç kuşağın Kıbrıs Sevdası ve Mücadelesi. Gerçeklikler ve kurgunun içe geçtiği bir macera. Özellikle karakterler üzerinden İngiliz Sinsilğinin ne demek olduğunu, çok açık bir şekilde göreceksiniz. Kitapta sadece Kıbrıs tarihi yok, Kıbrıs biziz, Biz Kıbrıs’ız bu yüzden yavru vatanın tarihi bizi, bizim tarihimiz yavru vatanı etkilemiştir. Milli bilinci uyanık tutmak üzerine, kaleme alınmış çok güzel bir eser. Bazı yerlerde okumakta zorlandım. Sayfalara gözyaşlarımı bıraktım ama utnutmamak adına okumam lazımdı. Kitabın ben de bıraktığı hisleri de yazmak istedim. İncelemeye duygularınızı karıştırmayın diyenler olabilir fakat bir kitabın siz de bıraktığı duygularda önemlidir diye düşünüyorum. Bu yüzden yazmak istedim. Bu da yazara ait “son söz” den cümleler. “Keşke bütün dünya barışa inansa, birlik olsa,

Sema SoykanYazar · 5 kitap
İlk, orta ve lise öğrenimini çeşitli il ve okullarda tamamladı. Lisans ve yüksek lisansını Çukurova Üniversitesinde yaptı. Tekstil iş kolunda faaliyet gösterirken, dergilerde ve sosyal medyada araştırma yazıları ve makaleler yazıyor. Önceliği çocuk, kadın ve girişimcilik olan sivil toplum kuruluşlarında üyeliği bulunuyor. Eserleri; KEŞKE- Bir Köy Enstitüsü Romanı (Roman) ADSIZ ROMAN-1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı (Roman) Aşk Her Kadına Yakışır (Roman) Aşka Dair (Şiir)