Dr. Jekyll ve Bay Hyde'ın Tuhaf HikayesiRobert Louis Stevenson
Yazarın gördüğü bir rüyadan hareketle yazdığı bu kitap esasen insan ruhunun derinliklerini, günlük yaşamında baskıladığı id'e tutsak olmuş bir diğer versiyonunu konu alıyor. Define Adası'nın ünlü yazarı, bu kitabına eşinin beklediği geri dönütü vermemesi üzerine taslaklarını yakıp sonra yeniden üç günde kitabın çoğunu yazmıştır ve günümüzde hâla değerini koruyan psikolojik temelleri olan bir bilimkurgu-gerilim kitabıdır.
Bay Hyde, kitabın sonunda kendi varoluşunu "çocukken etrafında gelişen olayların içinde yarattığı öfke" sayesinde tanımlar. Oysa benliği parçalanmış, hatta dissosiyatif bozukluk boyutuna gelmiş belirtilerin sonunda dönüştüğü kişilik yalnızca bir öfkenin arkasına sığınılamayacak kadar masumiyetini yitirmiş olan Dr. Jekyll, size de kendinizi sorgulatacak : "İnsanın iyi ve kötü iki farklı yönünün olması aslında bir anlamda da insanın laneti gibi, bilincimizde sürekli birbiri ile çatışan iki farklı benliğimiz var." (s.87)
Peki siz bu ikisini nasıl ayırabilirsiniz ya da ayırıyor musunuz ?
Not: Kitabı okuduğunuz zamanlarda ülkemizde 'Tatlı Küçük Yalancılar' (1S, 13B) ismiyle uyarlanmış diziyi izlemeniz tavsiyedir. Tek bir koşul var ki o da kendinizi spoilerdan kuvvetle korumanızdır. Dizinin orijinali 7 sezon olduğu için bizdeki versiyonunu öneriyorum (:
Şimdiden keyifli okumalar