2025 153. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 18:02
Franz Kafka – Milena’ya Mektuplar Üzerine Kafka’nın Milena’ya Mektuplar kitabını okurken sadece bir aşk hikâyesine değil, aynı zamanda insan ruhunun en çıplak, en incinmiş ve en dürüst yanlarına tanıklık ettim. Bu mektuplar, klasik anlamda bir aşk kitabı değil; daha çok bir insanın kendi varoluş sancılarını, kırılganlıklarını ve kendine yabancılığını sevdiği birine aktarış biçimi. Kafka’nın Milena’ya yazdığı satırlarda, özlem ile korku, tutku ile mesafe, sevgi ile imkânsızlık sürekli iç içe geçiyor. Mektupları okurken çoğu zaman Kafka’nın sadece Milena’ya değil, aynı zamanda kendi içine konuştuğunu hissettim. Onun bu içtenliği, kimi zaman boğucu bir yoğunluk gibi gelse de bir o kadar büyüleyici. Milena ise bu mektuplarda hep varlığıyla hissedilen ama tam olarak kavrayamadığımız bir figür. Kafka için hem bir kurtuluş umudu hem de erişilmez bir gerçeklik. Bu da metne, tarifsiz bir hüzün ve derinlik katıyor. Kitabı okurken bana en çok hissettiren şey şu oldu: İnsan bazen en çok sevdiğine en uzak kalmak zorunda kalır. Kafka’nın kelimeleri, mesafenin nasıl hem bir acı hem de bir korunak olabileceğini çok iyi anlatıyor. Eğer aşkın sadece romantik bir duygudan ibaret olmadığını, aynı zamanda bir varoluş mücadelesi, bir içsel hesaplaşma olabileceğini görmek istiyorsanız bu kitap sizi derinden etkileyecektir.
Milena'ya MektuplarFranz Kafka · Can Yayınları · 202365,9bin okunma
1.256 Gösterim