Selamlarrrr bugun Tünelde kitabının inceleyeceğim Sadece 1-2 gün önce bitirdiğim için dusuncelerim cok taze hemen baslayacagim:))
Öncelikle hayatımda okuduğum açık ara en akıcı sürükleyici kitaplardan biri oldugunu soyleyeyim. Uygulamaya okuduktan bir gun sonra gecirmistim(tek oturusta akitabi bitirdigim icin... Uzun zamandır boyle tek oturusta kitap okumamistim cok iyi geldi.) Elimden bırakamadım sonraki bölümlerde ne olacak diye, gece 2lere kadar uyanik kaldim kitabi bitirmek icin(pisman degilim cok iyiydi cunku) Okudugum genc timas kitaplarindan en cok etkilendiklerimden biri olabilir hatta biraz ağladım. Kore Savaşı hakkında pek bir bilgin yoktu bu yazarın daha once Kardeşimin Koruyucusu kitabını da okumuştum ama onu bu kadar beğenmemiştim. Bu kitap resmen gözlerinizi yerinden çıkarıyor yani her bölümde tüm duyguları ayni anda yaşadım müthişti. Ben ana karakterimiz Myung-gi'yi sevdim bazen kendini yetersiz ve adına layık görmese bile aslında çözüm odaklı ve gerçek bir insan olsa KESİNLİKLE arkadas olmak isterdim(Sora'dan sonra tabiii) Sora'da çekilmez kız kardes gibi gotunde de bu savas ortaminda falan Myung-gi'yi en azindan biraz buyuktu ve Sora'nın da yasadiklari cok aci. Kitap boyunca Myung-gi'yi babasina ne kadar hayran oldugunu ve onun gibi olmak istedigini falan soyluyor evet adamin yorumlari bakis acilari falan cok guzel ama Myung-gi'yi annesi saçını kesip Para alırken hala babam da babam demesi biraz sinir bozucuydu. Askerlerin kadınlara ve çocuklara zarar vermesi ve Myung-gi'nin babasının annesine makyajını silmesini falan söylemesi... ben o askerleri-
neyse.
Kitabi okurken hem bu savaslarin toplum ve kültür uzerindeki etkisini(korece isimler kullanamamalari ve sonrasinda Avrupa kitaplarının yaskalanmasi) goruyoruz en cok etkilendiğim sey svasin cocuklari uzerindeki etksiydi svas hukumetler yuzunden cikmisken cocuklar aci cekiyor. Japonlarin kore den gitmesinden sonra kalan japon cocuklarin cok kotu muamele gormesi o kadar icimi acitti ki. Myung-gi'yi konustugu Cinli asker'le konusmalarini begendim EN cok ve bunun Halisünasyon olup olmadigini bilmiyor bence cok iyi yazilmisti. Genel olarak kitabi coooook begendim 12 yas ustu herkese tavsiye ederim(savas vb konulu oldugu icin ama genc timas zaten) Tek sikayetim yanlis anlasilmasin ama ceviride kullanilan bazi seyler. Biz koreli karakterlerin agzindan okuyoruz hikayeyi ve onlarin dinleri farkli oldugu icin bu tur kitaplarda da "Aman Allahim" gibi cumleler kullanilinca garibime gidiyor biraz "Tanrim" gibi soylemler kullanmak o kadar zor degildi(sadece koreli karakterlerin agzindan okudugumuz icin boyle yazilmasi gerektigini dusunuyorum.) Unutmadan ekleyeyim kitaptaki alıntılar da harikaydi cok sevdim.
İncelemem bu kadari Aslinda daha kisa yazmayi planlamistim ama biraz karmakarisik oldugu icin uzadi umarim duzgun olmustur;) Buraya kadar okuduysaniz tesekkur ederim, keyifli okumalar diliyorum<3333
Julie Lee