Sağduyu - Jean Meslier
2025 110. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 20:13
Bu kitap, bir köy papazı olan Jean Meslier’in ölümünden sonra bir araya getirilen el yazmalarından derlenerek oluşturulmuştur. Meslier, din adamı olduğu için Hristiyanlık inancı içindeki yanlışları ve hurafeleri yakından gözlemleme fırsatı bulmuş, aynı zamanda toplumu da derinlemesine analiz ettiği için ortaya din ve toplum eleştirisi açısından oldukça sert bir eser çıkmıştır. Keşke bizim Türk tarihimizdeki din adamları da zaman zaman din ve toplum eleştirisi yapabilselerdi... Ona göre din, halkı itaate zorlayan, korku ve cehaletle beslenen bir tahakküm aracıdır. Tanrı’nın varlığına dair mantıklı bir delil olmadığını savunur. Ayrıca dinin, krallar ve zenginlerle iş birliği yaparak halkı yoksul ve bağımlı tuttuğunu öne sürer ki bu eleştirisinin aradan geçen 400 yıla rağmen hâlâ geçerliliğini koruduğu söylenebilir. Jean Meslier, insanların iyi ve erdemli olmak için kutsal kitaplara ya da din adamlarına değil, yalnızca sağduyularına ihtiyaç duyduğunu vurgular. Sert ama içten bir dille kaleme alınmış bu eser, bir din adamının kendi inancını ve görevini nasıl sorguladığını gözler önüne sererken bizleri de düşünmeye davet ediyor. Sağduyu, aslında bir başkaldırıdan ziyade bir uyanışın kitabı gibi… Bu kitabın çevirmeni Abdullah Cevdet’tir. Türk tarihinde önemli bir isimdir. 1928 yılında bu kitabı Fransızcadan Arapçaya çevirerek Mustafa Kemal’e ithaf etmiştir. Harf İnkılabı'nın ardından, 1929 yılında eseri Latin alfabesiyle tekrar çevirmiştir. Kitabın ilk bölümünde, Aktürk’ün kitapta altını çizdiği bölümler yer almaktadır bu açından da çok değerli bir eserdir. Ne yazık ki bazı arkadaşlar, kitabın tek bir alıntısına bile bakma gereği duymadı. Keşke hayata daha geniş bir perspektiften bakma cesaretleri olsaydı. Bu kitabı herkese tavsiye ederim. Kitaba 9.1/10 puan veriyorum.
SağduyuJean Meslier · Kaynak Yayınları · 2019372 okunma
Alıntılardan sonra kitabı merak ettim açıkçası. Hocam rahatsızlık vermezsem size bir sorum olucak. Bende böyle din ile alakalı kitaplar okumaya başlamak istiyorum ama daha önce hiç okuma yapmadım bu konuda. Bana önerebilceğiniz kitaplar falan var mı acaba?
♛hakan♞kutlu♛
Okumuş olduğum kitapların hepsi de değerli Hocam. Profilimde okuduğum tüm kitapları öneririm.
Ne yazık ki toplumumuzda tabiri caizse "koyun psikolojisi" hüküm sürüyor. Kimsenin kendi fikri yok, varsa da bunu ifade etmekte zorluk çekiyor veya ifade gücü elinden alınıyor. Dinimiz körü körüne inanmanın aksine, düşünmeyi ve araştırmayı emretmiştir. Yine nasıl bir rastlantıysa bazı bilirkişilerce ayetler kendilerince yorumlanıp halka sunuluyor. Halk tahkikten ziyade taklit ediyor. Umarım sadece din adamları değil tüm inanç sahibi insanlar tahkik farkındalığını edinir. Kaleminize sağlık hocam ✨
♛hakan♞kutlu♛
Tespitleriniz son derece isabetli. Bir şey doğru ise istenildiği kadar eleştirilsin doğruluğundan bir şey kaybetmez ancak doğru değilse yanlışlığı ortaya çıkarılır en azından. Bizim insanımız ne yazık ki din eleştirisi yapıldığı zaman kendisini rahatsız hissediyor. Halbuki dediğiniz gibi gerçekten inanan insan için araştırarak ve sorgulayarak inanmak en sağlıklı ve kalıcı öğrenme şeklidir. Çok teşekkür ederim Hocam 🙏✨