2025 4. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2025 13:23
Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü adlı eseri, Türk edebiyatının en önemli aile romanlarından biridir. Roman, Ali Rıza Bey’in ailesi üzerinden toplumsal değerlerin çözülüşünü, yanlış batılılaşmayı ve ahlaki yozlaşmayı işler. Ali Rıza Bey, dürüst, çalışkan ve namuslu bir Osmanlı aydınıdır; fakat çocuklarının hırsları, arzuları ve modernleşme hevesleri, aile bağlarının zayıflamasına yol açar. Romanın adı, yaprakların birer birer dökülmesi gibi ailenin dağılmasını simgeler. Özellikle kızlarının hayatlarındaki seçimler, Ali Rıza Bey’in ilkeleriyle çatışır. Bu çatışma, bireysel mutluluk arayışı ile geleneksel değerler arasındaki gerilimi gösterir. Eserde, aile içindeki çözülme sadece bireylerin tercihlerinden değil, dönemin toplumsal değişimlerinden de kaynaklanır. Reşat Nuri, karakterler üzerinden ahlaki değerlerin önemini vurgularken aynı zamanda bireyin özgürlük arzusunu da dile getirir. Sonuç olarak Yaprak Dökümü, birey-toplum çatışmasını, değerler yozlaşmasını ve aile bağlarının kırılganlığını etkileyici bir şekilde ortaya koyan, bugün hâlâ güncelliğini koruyan bir eserdir. Herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederim.
Yaprak DökümüReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 201636,1bin okunma